Önkormányzat 2014 | Közlemény – Tudatosan próbálják belekeverni a városvezetést az iskolaigazgatók kinevezésének ügyébe!

Miskolc – Az ellenzék tudatosan próbálja belekeverni a polgármestert és a városvezetést az iskolaigazgatók kinevezéseinek ügyébe!

Köztudott, hogy 2013. január 1-től az iskolák állami fenntartásba kerültek. Ezzel egyidejűleg létrejött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Így a fenntartói jogok és kötelezettségek, az iskolák szakmai irányítása és felügyelete, valamint az ezen feladatokkal járó teljes döntéshozatali hatáskör a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ feladatkörébe tartozik.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata működtetői kötelezettséget lát el az általános iskolákban és gimnáziumokban. Ennek megfelelően mindent megtesz azért, hogy tanintézményeinkben európai szintű oktatást biztosítsunk a tanulóknak. Az elmúlt időszakban több 100 millió Ft-os fejlesztések kezdődtek a miskolci oktatási intézményekben. Csak néhányat említünk ezek közül: a Földes Ferenc Gimnáziumban természettudományos laborok épülnek több mint 330 millió Forintból, az Avasi Gimnáziumban több mint 340 millió Ft-ból, a Hunyadi Mátyás Tagiskola infrastrukturális fejlesztésére több mint 495 millió Ft-ot fordítunk.

Az oktatás szakmai irányításában viszont, döntéshozatali jogkörrel a polgármester nem rendelkezik. Tehát, az iskolák élén álló intézményvezetők megbízásával, kinevezésével kapcsolatban a polgármesternek nincs döntési jogosultsága!

Az iskolákkal kapcsolatos valamennyi oktatás-szakmai döntést a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hozza meg.

Az ellenzék a polgármestert szólította meg az általános iskolák igazgatóinak kinevezése ügyében, ami a teljes tudatlanság és tájékozatlanság, vagy éppen a rosszindulat jele.

A polgármester az iskolákban nyugalmat szeretne, ezért megengedhetetlennek tartja, hogy az ellenzék kampány célra használja az iskolákat, a pedagógusokat és diákokat.

– Koczák Szilvia sajtószóvivő, Miskolc M.J. Város Polgármesteri Hivatala –