Önkormányzat 2014 | Interjú Schiffer Andrással, az LMP társelnökével

Akt.:
Schiffer András szerkesztőségünkben
Schiffer András szerkesztőségünkben - © Fotó: Kozma István
Miskolc – „Egy tiszta ember” – ezt üzeni az LMP. Schiffer András szerint a tömegek gátat szabhatnak a „kormányzati ámokfutásnak” és a „hatalmi tébolynak”.

Miskolcon járt Schiffer András, a Lehet Más a Politika társelnöke csütörtökön. A párt miskolci polgármesterjelöltjével oldalán a kormányzati elvonások vélelmezett hatásairól beszélt. A politikus előzőleg az Észak-Magyarország vendége volt, munkatársaink hosszasan beszélgettek a párt vezetőjével.

– Milyen eredményre számít, ön szerint hogyan szerepelnek majd az LMP jelöltjei a helyhatósági választásokon?

Schiffer András: Ezt soha nem lehet előre tudni. Nem vagyunk jósok, önkormányzati választásokon pedig különösen tartózkodnék a becslésektől, hiszen rengeteg helyi sajátosságtól függ. Azt szeretném, ha olyan eredményt érnénk el, hogy az elkövetkező öt évben legyen az LMP-nek helyi képviselője, és minden nagyobb településen mutassanak az állampolgárok egy figyelmeztető táblát az elmúlt 25 év elitjeinek. Arra számítanék, hogy legalább annyi képviselőt tudhatunk magunkénak október 12-e után, mint az előző választásokat követően.

– Ehhez képest Miskolcon elég nagy volt a csönd az LMP részéről, például szinte az utolsó pillanatban mutatták be a polgármesterjelöltjüket…

Schiffer András: Augusztusban voltam Miskolcon, akkor mutattuk be Csontos Róbertet, mint a párt polgármesterjelöltjét, ez szerintem nem az utolsó pillanat. Miskolcon mind a 20 körzetben vannak jelöltjeink, van polgármesterjelöltünk, ez önmagában biztató eredmény az elmúlt évek miskolci produkciói után. Remélem, majd látják a miskolci választópolgárok, hogy egyetlen olyan jelölt van, Csontos Róbert, aki nemcsak hogy nem tartozik az elmúlt 25 év politikai elitjéhez, hanem ő az, aki a Miskolcon meglévő szociális feszültségekre humánus, békés megoldást kínál.

– A miskolciak nagy dilemmája, hogy az esélyesnek mondott jelöltek közül nagyon nehéz választani. Arra számíthatunk, hogy az önök választási üzenete ez lesz: Csontos Róbert, „egy tiszta ember”?

Schiffer András: A választási üzenetünk az, hogy tiszta erőt kívánunk felmutatni Miskolcon, hiszen Csontos Róbert nemcsak nem érintett az elmúlt évek politikájában, de testnevelőtanárként, sportemberként van tapasztalata a csapatmunkáról, és hogy a fiatalok miért menekülnek el Miskolcról, a térségből. Ezek olyan tapasztalások, amelyeket az elefántcsonttornyokban élő politikusok nem látnak. Nyilván azt az üzenetet el kell tudni juttatni azokhoz a választókhoz, akiknek tele van a hócipője a kartellpártokkal, amelyek az elmúlt évtizedekben Miskolcot és az országot is kormányozzák.

– Korszakváltáshoz értünk az LMP helyi politizálásában? A korábbi választásokon az látszódott, hogy az LMP-nek vannak helyi támogatói, de ők voltak aztán a két választás között az „LMP-s árvák”, akik nem látták, hogy mit csinál a párt a helyi politikában.

Schiffer András: Ezért vagyok itt, mert mi is azt tapasztaltuk, hogy lennének az LMP-nek helyi szavazói, támogatói, és még többen vannak, akik nem fogalmazták meg pontosan, hogy milyen politikai erőre várnak, de elegük van a régiekből, és nem kívánnak egyetlen erőszakot sugárzó pártra sem szavazni. Számukra szeretnénk alternatívát kínálni. Szerencsés helyzet állt elő, hogy négy év után van egy felkészült csapat Miskolcon – tanárok, ügyvédek, kisvállalkozók –, akik képesek a város ügyeit intézni. Akik pontosan ismerik a helyi problémákat, és azoknak a fiataloknak a vágyait, akik – ha lenne remény – szívesen maradnának Miskolcon.

– Hogyan látja, mennyi időre lesz szüksége a pártnak ehhez az építkezéshez, hogy ne csak egy nagyvárosban, hanem az egész térségben is teret nyerjen az LMP-s alternatíva? Idén például nem lesz megyei listájuk…

Schiffer András: Természetesen szerettük volna, ha lett volna megyei listánk, de mivel anyagi erőforrásokban nem dúskálunk, inkább a megyeszékhelyekre koncentráltunk. Be kell pótolnunk azt az időt, amit elvesztegettünk a belső stratégiai harcok miatt az elmúlt négy évben.

– Hol van ön szerint LMP-s jelöltnek reális esélye a győzelemre?

Schiffer András: Az LMP Budapesten és az agglomeráción kívül elsősorban a megyeszékhelyekre koncentrál, azonkívül körülbelül tucatnyi olyan város van még, ahol valamennyi körzetben rajthoz álltunk. A városokon belül Szekszárd az, ahol reális esélye van rá Hadházy Ákosnak, hogy nyerjen. Több kisebb település van, ahol LMP-s, vagy az LMP támogatásával induló független jelölt van, és reális esélye van a győzelemre.

– Apropó, reális esély: a Political Capital elemzése szerint akár jobbikos polgármestere is lehet Miskolcnak. Az ön látogatása összefüggésben lehet ezzel?

Schiffer András: Nem. Felmérések jönnek-mennek, Miskolc pedig fontos város, számunkra azért is, mert az elmúlt években nem tudtunk itt gyökeret verni, és fontos, hogy legyen legalább egy olyan képviselő, aki egyszerre tudja felhívni a figyelmet a természeti-kulturális örökség megőrzésére, a békés együttélésre, és arra, hogy ne hordják szét a közös vagyont. Nem aszerint szervezzük a kampányunkat, hogy éppen melyik intézet milyen jelentést készít.

– Ön szerint mennyire lesznek fogékonyak a választók az olyan kormányzati megnyilatkozásokra, mint amit Kövér László hangoztat, nevezetesen: ha valaki fejlődést akar a településén, az a Fideszre kell, hogy szavazzon?

Schiffer András: Szerintem ez a lehető legaljasabb kampányérv. Abban bízom, hogy nagyon sok ember elég bátor és gerinces ahhoz, hogy azt mondja: nem engedi magát megzsarolni. Egy egész országgal csak nem fog szembemenni a Fidesz, és ha abban merül ki a kormánypárt érvkészlete, hogy zsarol, az azt is jelenti, hogy túl sok jóra nem számíthatnak az emberek a fideszes Döbrögiktől.

– Ha úgy alakul, ahogy ön mondta, hogy a választók nem hagyják magukat megzsarolni, milyen kormányzati reakciókra lehet felkészülni?

Schiffer András: Azt látom, hogy Orbán Viktor egyetlen dologból ért, az erőből. Ha erővel találja magát szemben, az megálljt tud parancsolni a folyamatos ámokfutásnak és a hatalmi tébolynak. Ha az emberek fölemelik a fejüket, és ha másért nem, hát dacból szembe mennek a narancsos gépezettel, azzal le lehet lassítani ezt az ámokfutást.

– Szendrei Péter –