Öngyilkos lett Dubcsek alias Dubovský László

Öngyilkos lett Dubovský László, Tornalja volt polgármestere a trencséni rabkórházban. Elsőként a tvnoviny.sk számolt be az esetről.

A tornaljai városi hivatal vezetője, Balajti Lajos közlése szerint a városvezetéssel Dubovský apja közölte a halálhírt, aki a hivatal oktatásügyi részlegén dolgozik.”Közölte a szörnyű hírt, majd szabadnapot vett ki. A hivatal élete ettől a hírtől mintha megállt volna” – mondta a hivatalvezető. Dubovský László Dubcsek néven évekig állandó vendége volt egy népszerű magyarországi rádióműsornak.

A SITA hírügynökség számára a hírt megerősítette Szögedi Anna, a város polgármestere. “Engem személyesen is és az egész hivatalt is lesújtotta a hír” – jelentette ki.

Dubovský 2009 novemberében mondott le polgármesteri tisztségéről, amikor már több rendbeli hivatali jogkörrel való visszaélés ügyében folytattak ellene nyomozást. A tavaly májusi időközi helyhatósági választásokon azonban ismét győzni tudott.

Dubovský László 2010 szeptemberétől volt vizsgálati fogságban, a többi között hivatali hatáskörben elkövetett visszaélés gyanúja miatt. Dubovský letartóztatása előtt az őrizet bevétel elől elmenekült, majd pedig heteken keresztül rejtőzködött.
A volt polgármester azóta többször felajánlotta, hogy felügyelőtiszt vigyázhat rá, csak engedjék szabadlábon védekezni. Pénzzel is megpróbálta kiváltani magát a börtönből, hiába. A bíróság vonatkozó döntése szerint megalapozott volt a félelem, hogy a vádlott megszökik és rejtőzködni fog, hogy elkerülje lehetséges büntetését. Ugyancsak elutasította a bíróság az arra vonatkozó kérelmet, hogy vizsgálati fogságát pénzletéttel, becsületbeli nyilatkozattal és állandó felügyelettel váltsa ki.

Amint azt az igazságügyi minisztérium szóvivője, Peter Bubla is megerősítette, Dubovský László a trencséni rabkórházban lett öngyilkos. A tragikus eseményről további információkat nem volt hajlandó közölni a szóvivő. Az ilyen esetekben elrendelt törvényszéki boncolás eredményeiről és a trencséni rabkórházban elrendelt belső vizsgálat eredményeiről későbbre ígért tájékoztatást. Sajtóértesülések szerint Tornalja volt polgármesterét mostanában kellett volna a trencséni rabkórházból – ahol január óta kezelték őt – Besztercebányára visszaszállítani, ahol vizsgálati fogságban várta ügyének végkifejletét. Büntetőperének tárgyalása ez év februárjában lett volna, ám azt épp Dubovský megromlott egészségi állapota miatt napolták el bizonytalan időre.

Dubovský aki annak idején a Bochkor Gábor és Boros Lajos vezette Bumeráng állandó vendége volt Dubcsek néven. 2010. augusztus 31-én 50 napos bujdosás után élő rádiós adásban telefonon jelentkezett be és arról beszélt, hogy ártatlan, semmilyen bűncselekményt nem követett el, és aláhúzta, ez ki fog derülni. Két nappal ezután, szeptember 3-án került rendőrkézre.

-Független Hírügynökség-