Ön tervezi, hogy gyermeket szül? Ezt válaszolja erre az állásinterjú kérdésre!

Akt.:
Cvonline.hu
Cvonline.hu

Gyakran előfordul, hogy a kiválasztást végző szakember olyan kérdést tesz fel, aminek a világon semmi köze az adott munkakörhöz. Természetesen nem vagy köteles válaszolni a családi állapotodat, káros szenvedélyeidet vagy éppen gyermekvállalási terveidet firtató kérdésekre.

De azt is mérlegelned kell, hogy nem ártasz-e magadnak azzal, ha megtagadod a választ? Szerintem a következő módon felelj:

1. Mérlegelj!

Amikor a munkáltató egy ehhez hasonló, jogtalan kérdést szegez neked, akkor először mindig mérlegelj. Ha számodra nem létfontosságú az adott állás, akkor felhívhatod az illető figyelmét, hogy erre a kérdésre nem vagy köteles válaszolni. És ennyi!
Ha nagyon szeretnéd megszerezni az állást, akkor úgy kell válaszolnod, hogy továbbra is potenciális jelöltként tartsanak számon téged.

Találd meg álmaid állását több, mint 6 000 ajánlat közül!
IT állások | Pénzügy állások | Marketing állások | Mérnök állások | Összes állásajánlat

2. Hogyan felelj?

Bár a válaszod alapján elvileg semmilyen diszkrimináció nem érhet téged, mégis – a realitások talaján maradva – könnyen elképzelhető, hogy egy „igen” válasz esetén a lista legvégére kerülhetsz. Lássuk, hogyan válaszolj:

3. Rossz válasz:

Igen, a férjemmel nagyon szeretnénk gyermeket vállalni a közeljövőben!
Ne avasd be a vadidegen interjúztatót a magánéletedbe. Ehhez semmi köze.

4. Jó válasz:

„Őszintén szólva a magánélet az utolsó dolog, amivel most foglalkozom. Jelenleg csak a karrieremre szeretnék koncentrálni, és találni akarok egy olyan céget, ahol jól érzem magam és ahol megbecsülnek.”

Ez a válasz sokkal jobb, mint egy puszta ”nem”.

ÉRDEKES: Milyen készségeket keresnek a munkáltatók az állásra pályázókban?

Amint látod, a válasz csak a jelenre fókuszál. Tehát nem zárja ki, hogy később ez a helyzet változhat, így te nem hazudtál az interjún! Ugyanakkor megerősíti az interjúztat abban, hogy te egy karrier-orientált személy vagy, akivel mindenképp érdemes számolni.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

További hasznos cikkek a Cvonline.hu blog oldalán!