Magyarország

2018.08.13. 19:49

Elhunyt Rozsos István orvosprofesszor

Kaposvár - Elhunyt Rozsos István orvosprofesszor. Az endoszkópos sebészeti eljárás kifejlesztőjét, Kaposvár díszpolgárát életének 86. évében érte a halál - tájékoztatta a polgármesteri hivatal hétfőn az MTI-t.

Kaposvár - Elhunyt Rozsos István orvosprofesszor. Az endoszkópos sebészeti eljárás kifejlesztőjét, Kaposvár díszpolgárát életének 86. évében érte a halál - tájékoztatta a polgármesteri hivatal hétfőn az MTI-t.

Azt írták: a nagykanizsai születésű sebész a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát, majd ott is vállalt munkát, de 1957-ben elbocsátották, mert az 1956-os forradalom alatt az intézmény nemzetőrzászlóaljának parancsnoka volt.

Rozsos István ezután négy éven át a keszthelyi kórházban gyakorolta hivatását, 1961-ben pedig a kaposvári megyei kórházba került, amelynek különböző beosztásokban ötven éven át volt az orvosa.

A sebész dolgozott az Utrechti Egyetem Érsebészeti Klinikáján, tanulmányutat tett Göteborgban, Bostonban, Los Angelesben, Chicagóban és San Franciscóban is, és több orvosi világkongresszuson tartott előadást. Az 1990-es évek közepétől tanított a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, 1997-től egyetemi tanárként.

Rozsos István 1990-ben a világon elsőként végezte el az epehólyag endoszkópos, lézer-mikrosebészeti eltávolítását. Az általa kifejlesztett, és az epehólyagműtéteknél azóta világszerte alkalmazott eljárás lényege, hogy mindössze 2-4 centiméteres hasfali metszést ejtenek a betegen, aki napokon belül meggyógyul.

Az orvosprofesszor több könyvet, egyetemi jegyzetet, számos tanulmányt írt, tevékenységét rangos szakmai, társadalmi és állami kitüntetéssel, többi között 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el.

Rozsos István 1998-ban az Év embere volt szakmájában az Egyesült Államokban, 2003-ban Kaposvár díszpolgára lett, 2008-ban Somogy Megyei Prima-díjat kapott - olvasható a polgármesteri hivatal közleményében.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!