OMSZ: Nem lesz gond a mentősök jogosítványával

A mentőszolgálatnál dolgozó sofőrök nagy részének van C kategóriás jogosítványa, így nem lesz gond abból, ha ilyennel vezethető gépkocsikat szereznek majd be – közölte a Független Hírügynökséggel közleményében Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Kedden reggel a Magyar Nemzet írt arról, hogy körülbelül 38-40 új esetkocsi beszerzésére írt ki közbeszerzési eljárást a mentőszolgálat, ám azok várhatóan csak C kategóriás jogosítvánnyal vezethetők. A mentőszolgálatnál dolgozó sofőrök többségének azonban B kategóriás jogosítványa van.

A Magyar Nemzet keddi számában írt arról, hogy közbeszerzési eljárást írt ki az Országos Mentőszolgálat új kocsik beszerzésére. Csakhogy a pályázatban szereplő feltételek alapján várhatóan olyan mentőautók érkeznek, amelyek kizárólag C kategóriás jogosítvánnyal vezethetők. A mentőszolgálatnál dolgozó sofőrök többségének azonban B kategóriás jogosítványa van. Az OMSZ-nél már keresik a megoldást.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Független Hírügynökséget közleményében arról tájékoztatta, hogy a tavalyi év utolsó napjaiban bruttó 850 millió forintos plusz forrást biztosított az egészségügyi kormányzat a mentőszolgálatnak, ebből a pénzből úgynevezett esetkocsikat fognak beszerezni. A közbeszerzési eljárást már megindították, igen részletes műszaki leírással. A közlemény szerint a “legmagasabb szintű mentőellátás biztosítására alkalmas” járműveket fognak venni, első ízben szereznek be az uniós szabványoknak mindenben megfelelő, már mentőautónak felszerelt gépkocsikat.

Azt még nem lehet tudni, hogy az új járművek melyik kategóriába tartoznak majd, de minden bizonnyal nehezebbek lesznek 3500 kilogrammnál, így a vezetéshez C kategóriás jogosítvány kell majd. A mentők gépkocsivezetőinek nagy része egyébként rendelkezik az ehhez szükséges papírokkal. Több mint 2500 sofőrből csaknem 2200-nak van ugyanis C kategóriás jogosítványa – olvasható a közleményben.

Az, hogy pontosan mennyi új autója lesz a mentőknek, a győztes ajánlattevőtől függ, a mentőszolgálat mindenesetre körülbelül 40 járműre számít. A tervek szerint várhatóan nyár végén állnak majd szolgálatba.Sporthírek