OMSZ: ha van fedezet, kifizetik az elmaradt juttatásokat

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi pénzt ítélt meg a szakszervezetnek a Legfelsőbb Bíróság abban a perben, amelyet a 2004 óta elmaradt juttatások miatt indítottak a dolgozók. A szóvivő szerint mindenekelőtt azt kell megvizsgálni, hogy konkrétan hány munkavállalónak milyen összeg jár, és csak a végösszeg ismeretében dől el, hogy ki tudják-e azt gazdálkodni az OMSZ saját keretéből, vagy külső forrás után kell nézniük. A Magyar Hírlap szerint félmilliárd forintról van szó; Győrfi Pál nem mondott pontos számot, de elismerte hogy hasonló nagyságrendről lehet szó.

A per azután indult, hogy az OMSZ a kincstári biztos utasítására 2004-ben felbontotta a szakszervezettel kötött megállapodásait. A biztos szerint egyik-másik szerződés jogszerűtlen, illetve gazdasági fedezet nélküli volt, ezért kellett megszüntetni őket – mondta a szóvivő. A dolgozók ezután jogi útra terelték az ügyet. Évekig húzódó pereskedés után, a Legfelsőbb Bíróság 2008. július 2-i jogerős határozatában érvénytelennek nyilvánította a megállapodás felmondását, és gyakorlatilag visszaállította a négy évvel ezelőtti állapotot.

Az OMSZ szóvivője szerint összesen 42 szerződésről van szó, amelynek érvényesítése számos problémát vet fel. Az akkori megállapodásokban például még szerepelt a 24 órás szolgálat – ezt azóta törvény tiltja. Étkezési-, illetve mosatási hozzájárulást a 7 ezer dolgozó túlnyomó többsége kap, ezért ezeket könnyű lesz kiszámolni. Annál nehezebb lesz azonban megállapítani, hogy kinek jár például visszamenőleg lakásépítési támogatás, vagy balesetmentességi jutalom, amit a karambol nélkül levezetett kilométerek után kaptak korábban a mentősök – mondta a szóvivő. Győrfi Pál szerint egyébként a jutalmazási rendszernek ez az eleme meglehetősen torz volt, hisz főleg azokat díjazta, akik távolsági betegszállítóként sokkal több kilométert megtettek, mint a városban dolgozó rohamkocsik személyzete.

Győrfi Pál hangsúlyozta: az OMSZ vezetése igyekszik betartani a bíróság döntését, a jogosultságok, illetve a költségvetés tartalékainak felméréséhez azonban idő kell. Ha találnak rá fedezetet, az egyértelmű esetekben akár néhány héten belül megindulhat a kifizetés, a többi azonban még bizonytalan – mondta. Hozzátette: a mentőszolgálat állami intézmény, amely alapvetően a működési költségek fedezésére kap támogatást az államtól. Ebben nincs túl nagy mozgástér; a plusz kifizetésekhez többnyire plusz források kellenek – mondta. A szóvivő hangsúlyozta, ennek ellenére keresik a lehetőségét annak, hogy el lehet-e mégis különíteni pénzt a juttatásokra, és csak végső esetben fordulnak az egészségügyi tárcához, illetve az államkincstárhoz.