OMSZ: a tervek szerint év végére nem lesz vesztesége, embereket sem küldenek el

A tervek szerint legkésőbb év végére nullszaldós lesz az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). A szervezetnek most többszáz millió forintos adóssága van, nagyrészt az állam felé. Ennek részbeni elengedéséről illetve átütemezéséről már tárgyalnak – erről az OMSZ új főigazgatója beszélt a Független Hírügynökségnek. Göndöcs Zsigmond elmondta azt is, hogy nem tervez csoportos létszámleépítést a mentőknél.

Az OMSZ előző főigazgatója, Takács Zoltán tavaly augusztusban mondott le posztjáról, azután Gorove László megbízott főigazgató irányította a szervezetet az új vezető kinevezéséig. Göndöcs Zsigmondot hét jelentkező közül választották ki pályázaton. Molnár Lajos egészségügyi miniszter március 15-től nevezte ki főigazgatóvá, öt évre. A szakember 1997 óta dolgozik az OMSZ-nél, traumagtológus és oxiológus szakvizsgája van. Göndöcs Zsigmondot szerdán hallgatta meg az Országgyűlés Egészségügyi bizottsága.

A főigazgató bemutatkozásában azt mondta, hogy a mentőszolgálat egységes, az egész országot lefedi, és ezt akarja majd erősíteni, például fejlesztésekkel. Szerinte ezekhez meglesz a fedezet, részben a Nemzeti Fejlesztési Terv II-ből – ehhez olyan pályázatokat nyújtottak be ugyanis, amelyeket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is támogatott.

Az OMSZ-nek most több mint 500 millió forint tartozása van. Ebből körülbelül 440 millió forint “úgy jött össze”, hogy az egyik hónapban a működési költségekre ment el a pénz, és nem tudtak járulékokat fizetni. Az adósság egy részének elengedéséről illetve átütemezéséről már folynak a tárgyalások. Emellett nagyjából 150 millió forint 30 napon belüli tartozása van még a mentőszolgálatnak, például beszállítók felé. Göndöcs Zsigmond a Független Hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a hiányt valószínűleg még ebben a félévben lefaragják, és év végére már nem lesz vesztesége az OMSZ-nek.

A szervezet biztonságos működéséhez egyébként 1,8 – 2 milliárd forint kell évente, ennek fedezete megvan a főigazgató szerint, legfeljebb az összeg ütemezésén lehetne változtatni.

Göndöcs Zsigmond elmondta még, hogy az OMSZ-nek most 6890 fő az engedélyezett létszáma. Csoportos elbocsátásokat nem terveznek, az egészségügyi miniszter által korábban elrendelt hat és fél százalékos leépítést január elsejéig végrehajtották – tette hozzá.