Ombudsmani bírálat parkolás-ügyben – RTL Klub

Bírálja a parkolási társaságok bírságolási gyakorlatát a helyettes ombudsman. Takács Albert például a szélvédőre tett bírságot kifogásolja jelentésében és azt, hogy egy autóst többször is megbüntethetnek egy nap ugyanazon a helyen. A Centrum Kft. több mint 450 ezer ügyféltől próbálja behajtani a több év alatt összegyűlt tartozásokat – számolt be az RTL Klub Híradója.

Az elmúlt hetekben kígyózó sorokban álltak a parkolási társaság ügyfélszolgálati irodáinál a felháborodott autósok, akik évekkel ezelőtti díjtartozásukról kaptak levelet. Mostanra eltűnt a tömeg, de nem azért, mert mindenki kifizette a tartozását, sokan inkább a pereskedést választják. A közerlmúltban kiküldött felszólításra körülbelül 250 millió forint elmaradt parkolási bírságot fizettek be az autósok, az ötmilliárd forintból.

Takács Albert helyettes ombudsman több problémát is lát a parkolási rendben. Az egyik szerinte az, hogy az autók szélvédőjére teszik ki a “mikuláscsomagot”, hiszen az onnan bármikor eltűnhet. Az ombudsman úgy fogalmazott, hogy nem megfelelő tájékoztatásra alapozva parkolási díj és pótdíjfizetésre kötelezni, sértheti a jogbiztonság elvét és a tisztességes eljáráshoz való jogot.

A Centrum Parkoló Kft. ügyvezető igazgatója nem vitatkozik, de azt mondja marad a mikuláscsomag. Megfogalmazása szerint, amíg jobbat nem tudnak, kénytelenek így csinálni. A fővárosi rendelet számukra ezt a módszert helybenhagyja, ha van jobb, szívesen követnék azt, de még nem találtak ki ilyet sehol.

Egy nap kétszer is megbüntethetnek egy autóst ugyanazon a helyen. A helyettes ombudsman ezt is kifogásolta. A parkolási társaság ügyvezető igazgatója szerint viszont épp az alkotmányos rend alapján járnak el.

Csak három éve készítenek fényképet az autókról a parkolóőrök. A helyettes ombudsman szerint aggályos, hogy a korábbi büntetéseknél a parkolótársaságok bizonyítékként azt hozzák fel, hogy szerepel a nyilvántartásukban. A Centrum ügyvezetője viszont azt mondja: van olyan bíróság, ahol megelégednek a jegyzőkönyvvel, még akkor is, ha van fénykép.Sporthírek