Ombudsman: nem indokolt a büntethetőségi korhatár leszállítása

Budapest, 2012. május 15., kedd (MTI) – Az alapvető jogok biztosa szerint nem indokolt a büntethetőségi korhatár leszállítása az új büntető törvénykönyv (Btk.) tervezetében, amely szerint a gyermek bűnösségének megállapítása akár szabadságelvonással is járhat – tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-t.

 

Szabó Máté szerint a deviáns gyerekek problémáját nem elsősorban büntetőjogi szankciókkal, hanem a gyermekekkel foglalkozó szakmákkal – mint például gyermekvédelem, oktatás és egészségügy – összefogva, a megelőzést és a gyermekek jogait kiemelve kell kezelni.

Az ombudsman hangsúlyozta: a büntethetőség alacsonyabb korhatárának megállapítása csak társadalmi vitát és komoly szakmai egyeztetést követően lehet indokolt, azonban a Btk. ezen rendelkezésének módosítását nem indokolja a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények száma, jellege, és az életellenes cselekmények statisztikai száma sem.

A büntethetőség alsó korhatárának meghatározása kapcsán nem egységes az európai államok gyakorlata. Az ENSZ gyermekjogi egyezménye szerint a gyermekközpontú igazságszolgáltatás célja, a gyermek legfőbb érdekét szem előtt tartva, a nevelés, a segítés és a társadalmi visszailleszkedés; eszerint a szabadság elvonása csupán végső és rövid ideig tartó intézkedés lehet – írta a gyermekjogi szakombudsman feladatait is ellátó alapjogi biztos.