Ombudsman: Kiemelt állami feladaként kellene kezelni a parlagfű elleni védekezést

A parlagfű elleni küzdelem kiemelt állami feladattá nyilvánítását kezdeményezi a kormánynál a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Fülöp Sándor emellett kormánybiztos kinevezését is szorgalmazza.

Az ombudsman keddi közleményében magyarázatként azt írja: ezen a területen önálló, világos feladatkörrel és erős, hatósági jogkörökkel felruházott szakmai testületre van szükség. A testület kiemelt feladatává kell tenni intézkedési javaslatok kidolgozását.

Az ombudsmani vizsgálat előzménye, hogy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület felkérte a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát, vizsgálja meg a parlagfű elleni küzdelemről szóló országgyűlési határozat teljesülését, szólítsa fel az Országgyűlést az eddigi eredmények és kudarcok áttekintésére, és kérje fel új határozat megalkotására.

Fülöp Sándor rámutat: az allergiás betegek számának gyors ütemű növekedésével az egészséges környezethez való alapvető jog sérülhet, ezért szükséges a parlagfű visszaszorítása. A parlagfű-allergia mára népbetegséggé vált, az ország lakosai negyedének okoz vissza-visszatérő problémát.

Fülöp Sándor megállapította: a parlagfű okozta kár évente több tízmilliárd forintra tehető. Ebben benne van a gyomosodás miatt kieső termésmennyiség, a táppénzkiadások, az egészségügyi ellátás és a gyógyszerek költségei. A kormány mindezzel szemben egymilliárdot sem szán a védekezésre.

Az ombudsman álláspontja szerint a parlagfű elleni küzdelem nem tekinthető pusztán növényvédelmi kérdésnek, hanem egyben környezetvédelmi, környezeti és humán egészségügyi feladatként is kell kezelni. Fülöp Sándor azt javasolja, hogy a parlagfű elleni küzdelemről készüljön önálló, egységes, átfogó törvény.