Ombudsman: jogsértő, ha késve jelzik egy gyerek szexuális bántalmazásának gyanúját

Budapest, 2012. október 25., csütörtök (MTI) – Az alapvető jogok biztosa szerint jogsértő, ha nem jelzik a szakemberek egy gyermek szexuális bántalmazásának a gyanúját, vagy ezt csak késve teszik meg. Szabó Máté az emberi erőforrások miniszteréhez és a legfőbb ügyészhez fordult a gyermekvédelmi törvényben előírt jelzési és együttműködési kötelezettség betartása érdekében.

Az ombudsman hivatala az MTI-vel csütörtökön azt közölte: egy gyermekotthon igazgatója ellen tavaly ősszel szexuális bántalmazás gyanúja miatt rendőrségi eljárás indult. Az ombudsmannál tett panasz szerint az elmúlt években több gyermek utalt arra, hogy az intézmény igazgatója “szexuális tartalmú célzásokat tesz, időnként intim helyen érinti meg őket”. A rendőrség 2012 nyarán megszüntette az igazgató ellen folytatott nyomozást, mivel nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése – olvasható a közleményben.

Szabó Máté az eset kapcsán megállapította: a gyermekek az ügyben valós segítséget nem kaptak, a felnőttek csupán egymás között tettek kísérletet a probléma megoldására, illetve szóltak az igazgatónak, de csak tavaly ősszel fordultak az intézmény fenntartójához.

Az alapvető jogok biztosa szerint mindez sérti a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való alapjogát, mert nem teljesült a gyermekvédelmi törvényben előírt jelzési és együttműködési kötelezettség, illetve késve jelezték a bántalmazás gyanúját. Szabó Máté úgy látja, már a gyerektől érkező első jelzés után lehetőség lett volna arra, hogy az ügyben szakember – pszichológus, gyermekjogi képviselő, gyámi tanácsadó – járjon el.

Az ombudsman megállapítása szerint szintén alapjogot sért, ha a tanúként kihallgatott gyermekek törvényes képviseletét olyan személy látja el, aki munkajogi függőségi viszonyban áll a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított intézményvezetővel. Az adott esetben ugyanis a gyermekek gyámja – az intézmény igazgatója – a nyomozás megindításakor lemondott gyámi tisztségéről, a gyámhivatal pedig az igazgatóhelyettest rendelte ki helyette.

Szabó Máté szerint az érintett gyerekek törvényes képviseletére a gyermekotthon igazgatójától független eseti gondnokot kellett volna kirendelni.

Az alapvető jogok biztosa az emberi erőforrások miniszterét arra kérte, hívja fel a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók figyelmét a gyermekvédelmi törvényben foglalt jelzési és együttműködési kötelezettség teljesítésének jelentőségére, a legfőbb ügyészt pedig felkérte, hogy a jelentést ismertesse az irányítása alá tartozó nyomozó és a nyomozás törvényességi felügyeletét ellátó ügyészi szervekkel.

– MTI –