Sport

2015.05.08. 12:34

Agresszió, akaraterő, harcosság

Miskolc - A régi-új szövetségi kapitány a múlttal már nem foglalkozik, a jelenre, az Eb-re koncentrál. Interjú: Stefan Svitekkel, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányával.

Miskolc - A régi-új szövetségi kapitány a múlttal már nem foglalkozik, a jelenre, az Eb-re koncentrál. Interjú: Stefan Svitekkel, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányával.A jövő hónapban hazánkban rendezik meg a női kosárlabda Európa-bajnokságot, amelyre a felkészülést Miskolcon kezdte meg a magyar válogatott. A szövetségi kapitánnyal, Stefan Svitekkel beszélgettünk.

- Nem fáradt? Ahogy a csapat tagjainak, így Önnek sem volt sok ideje a pihenésre, hiszen a klubszezon csak nemrégiben ért véget…

Stefan Svitek: Nem, nem különösebben. Csak a szokásos. Dolgozunk, tesszük, amire szükség van a felkészülésnek ebben a szakaszában.

- És a játékosok?

Stefan Svitek: Erről őket kellene megkérdezni. De, ha nekem kell rá válaszolnom, akkor azt mondanám, hogy egy picit biztosan, mert jól dolgoznak. Koncentráltan végzik a feladatokat, és ez fizikálisan és mentálisan is jelentős igénybevétel.

- Mi a munka ebben a szakaszban? Szükség van ilyenkor erőállapot-fejlesztésre, vagy így szezon után nem sokkal ebből úgyis hoztak magukkal megfelelő szintet a játékosok?

Stefan Svitek: Csak olyan, hogy a fizikai felkészítéssel foglalkoznánk, olyan edzés nincs. Egy kicsi ebből, egy kicsi abból, de kosárlabdával, mert amit lehet, azt labdával csinálunk.

- Három éve, amikor először elvállalta a magyar női kosárlabda-válogatott irányítását, szintén jártak Miskolcon a felkészülés során. Akkor az Eb-re való kijutásért dolgoztak, de az végül mégsem jött össze. Fel lehet használni az akkor szerzett tapasztalatokat, kiiktatni az akkori okokat?

Stefan Svitek: Ami három éve volt, az a múlt, arról már nem szeretnék beszélni, azt lezártam. Most új feladat van, arra kell koncentrálni.

- Akkor vissza a jelenbe: ez a legerősebb magyar válogatott, amit össze lehetett állítani, vagy van valami, valaki miatt hiányérzete?

Stefan Svitek: Ez lehet. Nincs még itt mindenki, akire számítanánk. Ha az olasz bajnoki döntőt megnyerő Honti, a szülés után visszatérő Fegyverneky és a WNBA-ben játszó Quigley is velünk lesz, akkor lehet a kérdésére igennel felelni.

- Három diósgyőri kosaras tagja a válogatott keretnek, Czank, Bálint és Rasheed, és bár korábban, három éve Szécsi Orsolyával is együtt dolgozott, ő most kimaradt…

Stefan Svitek: Igen. De maradtak ki mások is, és van itt most 14 játékos, akikkel együtt dolgozunk, és hozzájuk csatlakozhat még három.

- A célokat a felkészülés rajtja, a hétfői első edzés előtt Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke ismertette a csapattal. Nehéz ezt megugrani?

Stefan Svitek: A fő célunk a csoportból való továbbjutás kiharcolása, de ezt nem adják ingyen. Szeretnénk lépésenként egyre előrébb haladni, és jó lenne eljutni oda, hogy a középdöntőbeli elvárásokról is szó essen. Sok minden kell ehhez, elsősorban munka, de néha szerencse is, mert sok csapat közel azonos szintű, és csak apróságok döntenek a csatákban.

- Milyen magyar válogatottat szeretne az Eb idején látni? Mivel lenne elégedett?

Stefan Svitek: Fontos, hogy egy irányba húzzon a csapat, mindenki ugyanazt akarja. Szükség van agresszióra, akaraterőre, hogy harcosak legyenek minden körülmények között a pályán lévő játékosok. Biztos lesznek jó és kevésbé jó időszakok is az Európa-bajnokság alatt, de a felsorolt tényezőkre mindvégig szükség lesz. Csapatkosárlabdát kell játszanunk, védekezésben és támadásban egyaránt, nem sztárok kellenek, hanem olyan játékosok, akik egymásért, a csapat érdekeiért küzdenek.

- Egy hazai rendezésű világverseny teher, vagy inkább energiatöltet? Gondolok itt arra, hogy minden meccsükön telt ház várható…

Stefan Svitek: Plusznak kell lennie. A sok néző bizonyára szurkol majd a lelátón, és ez jó hatással van a játékosokra. Ettől értékes a hazai pálya.

Névjegy: Stefan Svitek

Született:

  • 1966. 11. 20., Gölnicbánya

  • Klubjai játékosként:

  • TU Kosice (szlovák) 1988/89,
  • Pardubice (cseh) 1989/90,
  • BVC Brno (cseh) 1990/91,
  • SG Braunschweig (német) 1991–93,
  • Brandt Hagen (német) 1993–96,
  • TTL Bamberg (német) 1996–1998,
  • SSV Ulm (német) 1998–2000,
  • Arkadia Traiskirchen (osztrák) 2001,
  • TU Kosice (szlovák) 2003–07,
  • Salgótarján 2007/08.

  • Edzőként:

  • Good Angels Kosice (szlovák) 2008–2012,
  • magyar női válogatott szövetségi kapitánya (2013),
  • MBK Ruzemberok (szlovák) 2012/13,
  • Wisla Can-Pack (lengyel) 2013-,
  • a magyar válogatott szövetségi kapitánya 2015-

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!