Olyan római kori leletekre bukkantak Pécsett, amelyek átírhatják a város történetét

Átíródhat az egykori Sopianae története. A most feltárt leletek ugyanis azt bizonyítják, hogy Pécs helyén már száz évvel korábban város volt, mint ahogy azt a szakemberek eddig feltételezték. A belvárosban egy irodaházat építenek, előtte régészeti feltárásokat végeztek, ekkor találták meg a város római bazilikáját. Még a szakemberek is meglepődtek, hogy ilyen értékes leletekre bukkantak.

Egy belvárosi területen találták meg a római kori bazilika maradványait a régészek. 1700 éves leletekről van szó, ezek között vannak falak, kemencék, járdák és cölöpsorok.

“A leletek közül ki lehet emelni a negyedik század elején épült bazilikát. Törvénykezési helyként és vásárcsarnokként működött. A bazilika általában a római kori városok központi tere, a fórum körül szokott állni” – mondta el a Független Hírügynökségnek Tóth Zsolt régész.

A leletek átírhatják az egykori Sopianae történetét. A maradványok ugyanis azt bizonyítják, hogy a mostani Pécs helyén már száz évvel korábban város volt, mint ahogy az a szakemberek eddig feltételezték. A régészek várhatóan októberre végeznek a munkálatokkal. A tervek szerint a feltárt leletekből romkertet alakítanak ki.Sporthírek