Olyan dolog történjen, amitől boldogok lesznek

Akt.:
Kisebbek és nagyobbak is színpadra álltak a fesztiválon
Kisebbek és nagyobbak is színpadra álltak a fesztiválon - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A rendezvény megmutatta az értelmi akadályozottsággal élők tehetségét és kiválóságát.

Az ÉFOÉSZ B.-A.-Z. Megyei Érdekvédelmi Egyesülete pénteken az Ady Endre Művelődési Házban rendezett Megyei Kulturális Fesztivált.


Küldetésünk és célunk változatlan.”
Dr. Szabó Mária

– A kulturális műsorok mellett azért is vagyunk itt, hogy megemlékezzünk az ÉFOÉSZ-ről, amely 35 éve alakult – emelte ki köszöntőjében Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ (Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége) elnöke. – 25 éves vidéki tanító és szülő voltam az alapításkor, akkor, amikor felkerültem Pestre. Nagy reményekkel mentem és vágtunk bele a munkába! Eltelt több mint három évtized, de itt vagyunk, segítünk a helyi szervezeteknek. Örülünk a közösségi együttléteknek, a nívós kiadványoknak, a kulturális programoknak, kirándulásoknak, üdüléseknek, és sok mindennek, amik ebből a megyéből vannak. Ennek az egyik csúcsa ez a fesztivál, amiért nagyon hálás vagyok a szervezőknek.

Szülinapok

Dr. Szabó Mária, az ÉFOÉSZ B.-A.-Z. Megyei Érdekvédelmi Egyesületének elnöke megnyitójában a 35 esztendős ÉFOÉSZ-szülinap mellett a Paramuzsikus énekzenekar 10 éves fennállását hangsúlyozta és azoknak a pedagógusoknak, gondozóknak és szülőknek az áldozatos munkáját, akik nélkül nem jöhetett volna létre a pénteki esemény.


– Küldetésünk és célunk változatlan: a megye területén értelmi fogyatékossággal élő emberek és családjaik egyenjogú és teljes körű társadalmi befogadásának igényével indokolt érdekeinek képviselete, érvényesítése és védelme – jelentette ki a megyei elnök.

Ezután jöhetett a műsor, amelyben felléptek az egyesület tagjai, illetve miskolci és megyei intézmények tanulói, lakói, gondozottai.

Juhász-Léhi István


Műsorral készültek

– Célunk, hogy a gyerekeknek minden nap valami öröme legyen, és valami olyan dolog történjen az életükben, amitől boldogok – nyilatkozta Saláta Mária, a Boldogkőváraljai Fogyatékosok Otthonának munkatársa, aki elmondta azt is, hogy a gondozottak műsorral készültek a Megyei Kulturális Fesztiválra, így csengősök és táncosok is felléptek pénteken. Egyébként az otthonban halmozottan fogyatékosok élnek, és 110 gondozottjuk van – egészen kicsik is –, és korábban tüdőgondozóként üzemelt az intézmény.