Helyi gazdaság

2013.06.03. 12:09

Szijjártó: a gazdaság sikerében fontos szerepe van a jármű- és az elektronikai iparnak

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI) - A magyar gazdaság sikere nagymértékben múlik a jármű- és az elektronikai ipar sikerén - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára hétfőn Budapesten.

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI) - A magyar gazdaság sikere nagymértékben múlik a jármű- és az elektronikai ipar sikerén - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára hétfőn Budapesten.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Magyar Gépjárműipari Szövetség (MGSZ) közös rendezvényén az államtitkár kiemelte: ha a jármű-és elektronikai ipari vállalatok sikeresek, akkor eredményesek a beszállító cégek is, így a magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) is sikeresek lehetnek. Ez azért fontos, mert a kormány a magyar kkv-kat tekinti a nemzetgazdaság lelkének - mondta Szijjártó Péter.

Az AmCham és az MGSZ A magyar gazdaság zászlóshajói: a jármű- és az elektronikai ipar címmel rendezett hétfőn konferenciát, amelyen a két iparágban működő vállalatok vezetői vitatják meg az aktuális kérdéseket.

A kormány azt tűzte ki célul, hogy Magyarország Európa termelési központja legyen, és ennek elérésében a jármű- és az elektronikai iparnak van az egyik legnagyobb szerepe - vélekedett Szijjártó Péter.

Elmondta, a járműipar több mint 100 ezer embernek ad munkát, ebben nagy szerepe van a munkaerő hatékonyságának, az infrastrukturális adottságoknak, illetve annak, hogy azok az értékesítési pontok, ahová a járműipari export alapvetően irányul, földrajzilag közel vannak Magyarországhoz. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy tavaly Magyarországon volt a 11. legkedvezőbb járműipari környezet világszerte, és az a cél, hogy a jövőben ez a szám egyszámjegyű legyen.

Szijjártó Péter kifejtette: a magyar exportteljesítmény jelentős részét adja a járműipar, a Magyarországon gyártott motorok 80, az autóknak pedig 90 százalékát exportálják. A kutatás-fejlesztés támogatására is nagy hangsúlyt fektet a kormány, mert a válság után azok lehetnek igazán erősek, akik a legmodernebb technológiát tudják hasznosítani. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon hat, a járműgyártás különböző területeire specializálódott régió van, amelyek közül kettőt a kormány kiemelt járműipari központtá minősített.

A külügyi és külgazdasági államtitkár hangsúlyozta: az elektronikai ipar 110 ezer embernek ad munkát Magyarországon. Ez az iparág rendkívül költségérzékeny, ezért is zajlik a gyártás döntő többsége Ázsiában. Meg kellett találni azokat a területeket az iparágon belül, amelyek kevésbé költségérzékenyek: ilyen az orvosi, ipari és közlekedéselektronikai berendezések piaca, ezeken nagyobb hozzáadott értékű tevékenység végezhető. E három területen Magyarország egyértelműen éllovas nemcsak a régiót, hanem az egész kontinenst tekintve is - emelte ki Szijjártó Péter.

Az államtitkár szerint a jármű- és elektronikai ipar sikerei azt igazolják vissza, hogy helyes volt a kormányzati gazdaságpolitika iránya, így az adófilozófiai váltás, illetve a szakképzés és a felsőoktatás átszervezése.

Szijjártó Péter elmondta: a kormány egyik fő gazdaságpolitikai törekvése a kkv-kból álló beszállítói hálózat erősítése; ebben a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) is tevékenyen részt vesz. Hozzáfűzte, hogy bár 160 ezerrel többen dolgoznak mint 2010-ben, a foglalkoztatás még nem éri el sem az európai uniós, sem az egyesült államokbeli átlagot. Az államtitkár kiemelte: az autóiparban a négy nagy Magyarországon működő gyártó által teremtett egy munkahely a beszállítói rendszerben 4-7 új munkahelyet hoz létre.

Kifejtette: a HITA utasítást kapott arra, hogy szoros együttműködésben a rendszerbeszállítókkal közösen dolgozzon ki egy beszállítói segítői programot, amely minden eddiginél több magyar céget tud bekapcsolni a nagy autóipari és elektronikai vállalatok beszállítói láncába.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az elektronikai ipar kapcsán a HITA helyzetértékelése alapján egy olyan program indul, amely egyrészt a magyarországi gyártásban rejlő bérmunka lehetőségeket használja ki, másrészt azokat a cégeket vonzaná Magyarországra, amelyek gyártási kapacitásukat a Távol-Keletről Európába szeretnék visszatelepíteni.

A kormány a járműipart és az elektronikai ipart is stratégiai partnernek tekinti; ezt mutatja, hogy az eddigi 24 stratégiai együttműködési megállapodásból 15-öt olyan cégekkel kötött a kabinet, amely e két iparágban működik - mondta az államtitkár. Hozzáfűzte: a megállapodások egyik legfontosabb célja, hogy folyamatosan konzultálnak a cégekkel; ebben a kormány továbbra is kéri a vállalatok együttműködését.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!