Olvasói kérdések: mit nyújt az egyetem, és lesz-e majd diplomám?

Szakértők a szerkesztőségünkben
Szakértők a szerkesztőségünkben
Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén – Közeleg az felsőoktatási jelentkezés határideje, olvasóink kérdezhettek.

A Miskolci Egyetemen tanulok, de szeretnék külföldi egyetemeken is eltölteni egy-két szemesztert. Milyen lehetőségeim vannak? – kérdezte egyik olvasónk a Miskolci Egyetem vezetőitől, szakértőitől, akik csütörtökön voltak szerkesztőségünk vendégei. Azért látogattak el hozzánk, mert közeleg a felsőoktatási jelentkezés határideje, és ilyenkor bizony sok-sok kérdés fogalmazódik meg a fiatalokban és a szülőkben egyaránt.

A kérdésre válaszolva Óváriné dr. Balajti Zsuzsanna tanulmányi rektorhelyettes elmondta: az Erasmus-program számtalan lehetőséget biztosít a hallgatóknak külföldi tanulmányokhoz. Európa szinte minden országa fogad magyar egyetemistákat, de van lehetőség Európán kívüli tapasztalatszerzésre is.

Aki akar, mehet

Dr. Erdős Éva, az Állam- és Jogtudományi Kar fejlesztési dékánhelyettese hozzátette: a Miskolci Egyetem hallgatói abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy akik külföldi tanulásra jelentkeznek, azok mind el is nyerik az ehhez szükséges ösztöndíjat. Nem minden egyetemen van ez így, hiszen egyes helyeken sokkal több a jelentkező, mint a lehetőség.

Elvárás egyébként, hogy a hallgató jól tudjon angolul, vagy annak az országnak a nyelvét, ahol tanulni akar. Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban például kevesebb angol nyelvű képzést indítanak, mint máshol. Az Erasmus-program lehetőséget ad arra is, hogy a szakmai gyakorlatát tölthesse külföldön a diák. A részletekért érdemes felkeresni a Miskolci Egyetem Tudományszervezési és Nemzetközi Osztályát.

Hogyan tovább?

Egy másik olvasónk arról érdeklődött, hogy ha már szerzett egy államigazgatási diplomát, akkor az Állam- és Jogtudományi Kar melyik képzésén érdemes folytatnia. Az egyetemi vezetők a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási mesterképzést ajánlották számára.

Dr. Váradi Erika, a kar tanulmányi dékánhelyettese jelezte: a jogi karon sokféle diplomával lehet folytatni a tanulást. Vannak, akik például pedagógusként, közgazdászként vagy mérnökként végzik el a jogász szakot, mert a munkájukhoz szükségük van arra, hogy tisztában legyenek a cseppet sem egyszerű jogi kérdésekkel.

Egy fiatalember is telefonált, ő azt szerette volna tudni, hogy a Miskolci Egyetem jogász képzése mit tud nyújtani a hallgatók számára. Dr. Erdős Éva és dr. Váradi Erika sorolták: a miskolci jogi kar az oktatói kiválóság szempontjából évről évre ott van a ranglista első három helyének valamelyikén.

A Miskolci Egyetemen 8 kar található meg egy helyen, így könnyű az egymást kiegészítő, de más-más karon elérhető szakokat elvégezni. 2016 szeptemberétől az Igazságügyi Minisztérium 3 ösztöndíjat hirdetett meg, melyek közül kettőt a vidéki jogi karokon, így a miskolci jogi karon is igénybe tudják venni a nappali jogász szakra jelentkező diákok.

A kar nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati képzésre, kis csoportos szemináriumokat tartanak az oktatók, a mintatárgyalóban pedig bárki kipróbálhatja magát a gyakorlatban.

Elhelyezkedés

De az is komoly érv, hogy ha valaki megyénkben lakik, akkor sokkal olcsóbb Miskolcon tanulnia, mint egy távoli városban. A karon több szakirányú továbbképzés is elérhető, például az általános és igazságügyi mediátor képzés, mely szakoklevelet ad.

A következő telefonáló arról érdeklődött, hogy a jogi karon szerzett diplomával hol lehet elhelyezkedni. Az egyetemi vezetők elmondták, számtalan helyen: bíróságon, ügyészségen, ügyvédi irodában (később önálló ügyvédként), a közigazgatásban, polgármesteri hivatalokban, kormányhivatalokban, a végrehajtásban, a rendőrségen, de akár vállalatoknál cég­jogászként is.

Egy újabb olvasónk azt kérdezte, hogy ha ő jelenleg gépészmérnöki szakra jár, de jobban szeretné a járműipari mérnöki képzést, ami 2016 szeptemberében indul, akkor felvételizzen újra?

A tanulmányi rektorhelyettes azt tanácsolta, ne hagyja abba a gépészmérnökit, hanem vegye föl mellé a járműipari mérnökit. A két szak együtt végezhető, és a végén két diplomája lesz, ami megkönnyíti majd az elhelyezkedését.

A következő telefonáló arról érdeklődött, hogy lehet-e állami ösztöndíjasként tanulni az angol szakfordítói szakon. Fekete Sándor, az egyetem tanulmányi szakreferense arról tájékoztatta, hogy mivel ez a szak nem különálló alapképzés, hanem szakirányú továbbképzés, ezért csak önköltséges formában végezhető. Szükség van hozzá egy alapdiplomára, viszont a munkáltatóval lehet olyan szerződést kötni, hogy finanszírozza a hallgató tanulmányait, és tanulmányi szabadságot is biztosítson neki.

Hegyi Erika


Duálisan is lehet…

A duális képzésekkel kapcsolatos kérdésekre az egyetemi vezetők elmondták:

A munkaerőpiacra lépő friss diplomások – nem megalapozatlan – félelme, hogy a cégek azonnal használható gyakorlati tudást várnak el egy-egy állás betöltéséhez. Erre nyújt megoldást a duális képzés, melynek végén a friss diploma többéves szakmai gyakorlattal párosul. A hallgatók az új képzési formában tanidejük felét töltik az egyetemen, ahol választott szakmájuk elméleti alapjait sajátíthatják el, a képzés másik felében pedig az adott szakmához úgyszintén elengedhetetlen gyakorlatot valós munkakörnyezetben, az általuk választott partnervállalatunknál szerezhetik meg.

A Miskolci Egyetemen a következő karokon indul duális képzés 2016 szeptemberétől: Gépészmérnöki és Informatikai Kar, Műszaki Földtudományi Kar, Műszaki Anyagtudományi Kar, Gazdaságtudományi Kar.Amit feltétlenül tudni kell

– Bár a minimumponthatárok emelése sokáig napirenden volt, végül nem emelték meg, így 2016-ban is marad az alap- és osztatlan szakokon 280, a felsőoktatási szakképzéseken 240 pont.

– Negyvenegy szakon központi ponthatárt húztak az idén is, így ezekre nem lehet bekerülni az adott határ alatt államilag finanszírozott helyekre.

– Az egyik legfontosabb változás 2016-ban az, hogy azokat az állami (rész)ösztöndíjas hallgatókat, akik két félév átlagában nem szereznek minimum 18 kreditet, átsorolják önköltséges képzésre. Újdonság lesz az is, hogy a szakokon előírt krediteken túl, annak tíz százalékáig nem magyar nyelven oktatott tárgyakat is fel lehet venni.

– Újdonság még, hogy a 2016/2017-es tanévtől kompetenciatesztet kell kitölteniük a hallgatóknak az egyetemre bekerüléskor és a kikerüléskor, hogy felmérhessék, az egyetem vagy főiskola mit tett hozzá a tudásukhoz.

– Jövőre az egyetemek és főiskolák mellé jönnek az úgynevezett alkalmazott tudományok egyeteme intézményi formája.

– Több alapképzés és mesterszak is megszűnik 2016-ra. ​Néhány ponthatár

Alkalmazott közgazdaságtan 458, állatorvosi 400, általános orvosi 380, andragógia 430, anglisztika 320, emberi erőforrások 443, építészmérnöki 330, erdőmérnöki 300, fogorvosi 390, gazdálkodási és menedzsment 448, gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés 465, gyógypedagógia 350, gyógyszerészeti 385, humánkineziológia 370, igazságügyi igazgatási 424, jogász 460, kereskedelem és marketing 449, kommunikáció- és médiatudomány 455, közszolgálati 440, lótenyésztő, lovassportszervező agármérnök 320, magyar 310, sportszervező 320, szabad bölcsészet 330​
hirdetés
hirdet�s