Ólomkatonák Boldogkő várában

Akt.:
Zavodni Ferenc
Zavodni Ferenc
Boldogkőváralja – „Nem elég a látnivaló és a gasztronómia, színes programok is kellenek.” Zavodni Ferenc, Boldogkőváralja polgármestere tovább fejlesztené a várat. Hisz a települése erről híres.

Aki meghallja Boldogkőváralja nevét, elsőként a vár jut az eszébe, a csodálatos természeti környezet, a turizmus, az idegenforgalom. Valóban tudnak erre építeni?

Zavodni Ferenc: A múlt, a jelen és a jövő is erről szól Boldogkőváralján. A településen két megtartóerő van: a mezőgazdaság és a turizmus. Az itt élő embereknek ezenkívül nem sok lehetőségük van, tehát ezt kell kihasználni.

A mezőgazdaság milyen lehetőségeket ad az embereknek?

Zavodni Ferenc: Természeti adottságaink megfelelőek, kiválóan megterem és nagyon ízletes a Gönci barack. A növény gondozása és a szüret munkalehetőséget kínál az emberek számára. A helyben működő Bestillo Pálinkaházat a hagyományok ismerete és a tapasztalat teszi különlegessé.

A barackosok magánkézben vannak, vagy az önkormányzat is foglalkozik baracktermesztéssel?

Zavodni Ferenc: Nagy részük magánkézben van. Az önkormányzat kevés földterülettel rendelkezik, azonban azt igyekszünk maximálisan kihasználni. Pályázati úton a közeljövőben szeretnénk barackost telepíteni.

A másik erő pedig a vár. Az utóbbi években több fejlesztés is történt itt. Most milyen állapotban van?

Zavodni Ferenc: Két nagyobb felújításon vagyunk túl, 2002-ben és 2011-ben történt jelentősebb beruházás, de van még mit fejleszteni, szeretnénk tovább folytatni a munkát. Sajnos a nemzeti várprogramból kimaradtunk, így más forrásból tervezzük az Öregtorony és az alsó várudvar építését. Lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk, hogy frissítsük a programokat, és a már megvalósult beruházásokat tartalommal töltsük meg. Itt látható Közép-Európa legnagyobb ólomkatona-kiállítása, a 10 ezer ólomkatonából álló makett a magyar történelem legfontosabb eseményeit mutatja be. Az idei évre is sok programot tervezünk, kiemelt figyelmet fordítva a hosszú hétvégékre: minden szombaton és vasárnap garantált hétvégi programokkal kedveskedünk látogatóinknak. Ennek keretein belül a Kóborlovagok párbajbemutatóját tekinthetik meg, jelmezes tárlatvezetésen vehetnek részt, valamint középkori fegyvertapogató nyújt kitűnő szórakozást. Természetesen állandó kiállításaink is látogathatóak: régészeti és hadtörténeti kiállítás, várbörtön, zászló- és címerkiállítás, valamint numizmatikai és ásványkiállítás. Nagy népszerűségnek örvend a vár alatt található Castrum Boldua középkori étterem, ahol a vendégek a középkori szokásoknak megfelelően kézzel fogyaszthatják el a felkínált ételeket.

Együttműködnek a közeli várakkal, hogy egy egész vártúrára vonzzák ide a turistákat?

Zavodni Ferenc: Boldogkővár­alja tagja a Felső-magyarországi Várak Egyesületének, az Abaúj-Abaújban EGTC-nek, valamint együttműködési megállapodást kötöttünk lengyel, cseh és szlovák településekkel, ahol határon átívelő tapasztalatcserét és testvérkapcsolat kialakítását vállaltuk. Szesztay Ádám főkonzul kezdeményezésére megrendezett Rákóczi-emlékhét zárórendezvényének Boldogkőváralja adott otthont, ahol a határ menti várak együttműködését erősítettük meg. Öt szlovákiai és öt magyarországi vár kötött együttműködési megállapodást. Ezen megállapodások célja többek között a látogatók számának növelése és a közös fejlesztések megvalósítása.

Már bizonyára készülnek a vár húsvéti programjaira.

Zavodni Ferenc: Húsvét vasárnapján és hétfőn népi hagyományőrző programokkal, a felsővárban pedig középkori hangulattal várjuk vendégeinket. A hagyományőrző játékok mellett a téli álmából ébredő vár is kitűnő programokat kínál: jelmezes tárlatvezetés, a Kóborlovagok középkori párbajelőadása, valamint fegyvertapogató nyújt kitűnő szórakozást a látogatóknak. De színes programokkal várjuk az érdeklődőket pünkösdkor, nyáron a Gönci Barack Vigasságra, augusztusban a XV. Boldogkői Várjátékokra, szeptemberben pedig a csülkös-vadas gasztroünnepre. Az önkormányzat tulajdonában lévő két gumikerekes kisvonat előzetes foglalás alapján vehető igénybe. Nagy népszerűségnek örvend, így igyekszünk beépíteni programjainkba.

Az abaúji kistelepülések küzdenek a munkanélküliség problémájával. Önöknél ezt hogy sikerül megoldani?

Zavodni Ferenc: Alkalmi munkákat főként a mezőgazdasági tevékenységek biztosítanak. A településen működő ápoló-gondozó otthonban közel 100 fő dolgozik. A legnagyobb munkáltató azonban az önkormányzat. A közmunkaprogram keretein belül törekszünk lakóhelyünk szebbé tételére, gondolok itt a közterek virágosítására, parkosítására, a járda és csapadékvíz-elvezetés modernizálására.
Pályázati úton a közeljövőben szeretnénk barackost telepíteni. Zavodni Ferenc

Hegyi Erika

Zavodni Ferenc – Névjegy

  • Iskolák: érettségi.
  • Foglalkozások: Boldogkőváralja Község polgármestere.
  • Munkahelyek: Idősek ápoló- és gondozóotthona (műszaki csoportvezető).
  • Család: nős, 3 gyermek.
  • Szabadidő: labdarúgás, zene, koncertek.
hirdetés


hirdet�s