Olmert kész csúcstalákozón megvitatni az arab vezetőkkel az Arab Liga békejavaslatát

Az izraeli kormányfő, Ehud Olmert vasárnap kijelentette, hogy hajlandó találkozni az arab vezetőkkel, és egy csúcstalákozón megvitatni az Arab Liga csütörtöki békejavaslatát. A kijelentést Olmert azon a sajtóértekezleten tette, amelyet a hivatalos látogatáson Izraelben tartózkodó Angela Merkel német kormányfővel közösen tartott. A német kancellár asszony a hétvégén közvetíteni próbált a békekezdeményezés kérdésében az arabok és a zsidó állam között.

Olmert ezt mondta: “Bejelentem az arab államfőknek, hogy ha a szaúdi király kezdeményez egy találkozót a mérsékelt arab államok részvételével, és arra meghív engem és a Palesztin Hatóság fejét (a palesztin államfőt), hogy ismertessék velünk a szaúdi elképzeléseket, akkor elmegyünk meghallgatni ezeket a javaslatokat, és szívesen elmondjuk a miénket is”.

Az Arab Liga csütörtökön a szaúdi fővárosban Rijádban tett javaslatot, hogy az arab államok hajlandókak elismerni Izrael létét, ha a zsidó állam kivonul az 1967-ben elfoglalt arab területekről, hozzájárul egy palesztin állam megalakulásához, és engedélyezi a palesztin menekültek hazatérését.

Egy nappal később Ehud Olmert izraeli miniszterelnök azt mondta, ha az arab országok elismerik Izraelt, akkor a zsidó állam 5 éven belül a térség minden államával békét tudna kötni.

Angela Merkel német kormányfő, az EU soros elnöke szombaton érkezett a Közel-Keletre közvetíteni. Vasárnap Izraelben azt ajánlotta Izraelnek és a palesztin vezetőknek, hogy ragadják meg a lehetőséget, amelyet az Arab Liga rijádi kezdeményezése kínál.

Angela Merkel szombaton Abdullah jordániai királlyal is megvitatta az Arab Liga javaslatát, majd izraeli látogatása után a libanoni vezetőkkel fog tárgyalni az elképzelésről.