Olimpikonokat oktatnának az újraélesztés ismereteire

Felajánlja a magyar olimpiai csapat tíz tagjának az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (ETI) és a Magyar Mentő- és Mentőtiszti Egyesület (MMME), hogy oktatási centrumukban ingyenes tanfolyamon sajátíthatják el az újraélésztesi ismereteket. Emellett egy, defibrillátorokat forgalmazó társaság a Magyar Olimpiai Bizottságnak ad egy félmillió forint értékű félautomata elektromos újjáélesztő készüléket.

Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok kenus hirtelen szívmegállás miatti keddi halála ismét rávilágított arra, hogy ha újraélesztési ismeretekkel és a szükséges készülékkel rendelkező ember lett volna a közelben, talán meg tudták volna előzni a tragédiát – mondta Vízvári László, az ETI főigazgatója pénteken sajtótájékoztatón.

A felajánlott tanfolyam 10-12 órás, kétnapos elfoglaltságot jelent. Ennek során a résztvevők elsajátítják az életjelenségek vizsgálatát, az újraélesztés folyamatát és a félautomata defibrillátor használatát. Az ETI oktatási centrumában rendelkezésre álló modern technikával gyakorolhatják az újraélesztés technikáját.

Tóth Attila, az MMME elnöke közölte: a félautomata újraélesztő készüléket laikusok is biztonsággal használhatják, mivel kezelése egyszerű, és a gép digitális kijelzőjén instrukciókat ad a teendőkről. Ezzel szemben a hagyományos defibrillátort csak orvos, vagy kiképzett, a szívritmust mérő EKG készülékhez értő ápoló használhatja, mivel ezzel a berendezéssel a hozzá nem értő akár azonnali halált okozó elektromos áramütést okozhat a betegnek.

Az elnök kiemelte: ha a szívmegállást követő 10 percben nem éri a beteget elektrosokk, akkor már késő. A hirtelen szívhalált elszenvedettek esetében átlagosan 10 százalékra tehető a sikeres újjáélesztés aránya, ám ez, ha hozzáértők időben érkeznek a helyszínre, akár 40-50 százalékra is növelhető.

Tóth Attila elmondta: ha a Magyar Olimpiai Bizottság elfogadja felajánlásukat, azonnal elkezdik a sportolók, illetve az edzők oktatását.