OLIMPIA: titokban lefilmezték a nyitóünnepség főpróbáját

Egy dél-koreai televízió lefilmezte a pekingi olimpia nagy titokban tartott nyitóünnepségének jelmezes főpróbáját, és le is adott belőle részleteket sporthíradójában – írta szerdán az AFP francia hírügynökség. A felvétel felkerült a YouTube-ra is, de már eltávolították az internetes videómegosztó oldalról.

Az egyik legnagyobb dél-koreai televízió, az SBS forgatócsoportja a nyitóünnepségnek otthont adó Nemzeti Stadionban filmezte le az olimpia legjobban őrzött titkát. Az SBS vezetői elmondták, hogy Peking panaszkodott az eset miatt, és azóta a koreai televízió “együttműködik” Kínával, de azt nem részletezték, hogy ez pontosan mit is jelent.

A három éve készülő, ötven perces showműsor részleteit a szervezők teljes titokban tartották: a több mint tízezer résztvevőt titoktartásra kötelezték. A show-ról csak annyit hoztak nyilvánosságra, hogy Kína több ezer éves történelmét mutatja majd be, valamint megemlékeznek majd a májusi szecsuáni földrengés majdnem hetvenezer áldozatáról is a kínai opera elemeit felhasználó, és tűzijátékot is tartalmazó nyitóünnepség alatt.

A dél-koreai tévések felvétele felkerült a YouTube-ra is, de már nem lehet megnézni, mivel a szerzői jogok megsértése miatt már le is vették az oldalról.

A felvételt ugyanakkor meg lehet nézni az ausztrál ABC televíziós csatorna internetes oldalán az alábbi linkre kattintva:
http://www.abc.net.au/reslib/200807/r277122_1172124.asx
valamint megtalálható a The Australian weblapján is: http://www.theaustralian.news.com.au/video

Utóbbi címen a keresőbe a nyitóünnepség szót kell beírni.