OLIMPIA: Schmitt Pál szerint kisebb lesz az olimpiai csapat

A tervezettnél kisebb, legfeljebb 170-180 fős lesz a magyar delegáció a jövő évi pekingi nyári olimpiai játékokon. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) 200-220 sportolóval számolt, azonban ezt biztosan nem sikerül elérni, ugyanis a kvalifikáció rendkívül nehéz – mondta el Schmitt Pál, a MOB elnöke kedd délutáni sajtótájékoztatóján.

A MOB ráadásul kevesebb pénzből gazdálkodhat, ugyanis a szervezet a szükséges 2,3 milliárd forint helyett csak 1,7 milliárdot kap az államtól. A MOB ezért saját forrásaiból még 200 millió forintot biztosít a felkészülésre.

A szervezet nagy figyelmet – és több millió forintot – fordít a dopping elleni küzdelemre is. A MOB Európa egyik legszigorúbb szabályát hozta meg a kérdésben: akit doppingoláson érnek, az többet nem vehet részt olimpián. A szövetségekkel írásos szerződést kötöttek, akik vállalták, hogy biztosítják a “tiszta” felkészülést. Schmitt Pál a sajtótájékoztatón elmondta: sajnálatos, hogy nincs még Magyarországon doppingellenes büntetőjogi szankció.

A tájékoztatón szó esett a jövő évi olimpiának otthont adó létesítményekről is. A kínai szervezők a légszennyezés ellen parkosítással küzdenek, 15 milliárd dollárért építettek ki zöldterületet összesen 680 hektáron. Ez a park ad otthont az olimpiai falunak, és számos stadionnak is.