OLIMPIA: Pekingben már nem autózhat bárki

Vasárnap életbe lépett Pekingben az az új szabályozás, amelynek értelmében egyiknap a páros, míg következő nap a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek a nagyváros utcáin. Az általában forgalmi dogóktól szenvedő városban külön olimpiai sávot is kijelöltek a játékok idejére. Az első jelentések szerint a 17 millió lakosú metropoliszban érezhetően csökkent a forgalom, sőt az általában rendkívül szennyezett levegő is kitisztult valamelyest. Elemzők szerint ehhez az időjárás is hozzájárulhatott valamelyest.

Vasárnap a páros számmal rendelkező autók közlekedhetnek a kínai nagyvárosban. Aki vét a szabályok ellen, azt 100 jüanra (mintegy 2100 forint) büntethetik a rendőrök, akik a forgalmasabb csomópontokat ellenőrzik. Elemzők szerint noha a büntetés nagysága az európaiaknak nem tűnik magasnak, a helyi viszonyokhoz képest jelentős összeg, emiatt pedig visszatartó ereje is van. Az új rendelkezés jól jöhet a taxisoknak: rájuk ugyanis nem vonatkozik a korlátozás, a hét bármelyik napján dolgozhatnak. A sofőrök arra számítanak, hogy jelentősen megnő a forgalmuk.

A korlátozás szeptember 20-ig marad érvényben. Minderre pedig azért van szükség, mert a három hét múlva kezdődő nyári olimpia idejére tisztább levegőre van szükség Pekingben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly kilátásba helyezte, hogy néhány versenyszám megrendezését lefújják, ha nem sikerül javítani a légszennyezettségen. A szakértők szerint a szmogért elsősorban a Peking útjain futó 3,3 millió autó a felelős. A becslések szerint naponta 1000 új járművet helyeznek forgalomba a városban. Az olimpia szervezői az autótilalom mellett bezárják a szennyező üzemeket Pekingben és környékén, és leállították az építkezéseket is. A kínai fővárosban egyébként szombaton adtak át három új metróvonalat.Sporthírek