OLIMPIA: Peking szigorításokat vezetett be a Mennyei béke terén is

Néhány nappal az Olimpia előtt Kína biztonsági intézkedéseket vezetett be Peking egyik legérzékenyebb területén, a Tiananmen téren (a Mennyei béke terén) – tudatta kedden az állami média. “Minden turistának biztonsági ellenőrzésen kell átesnie, mielőtt beléphetne a térre” – mondta a kínai Xinhua hírügynökségnek Jia Yingting, a térért felelős bizottság tagja.

Már felállították az ellenőrző pontokat a térre vezető föld feletti bejáratoknál és aluljáróknál is. Jia szerint ahogy növekszik a turisták száma, úgy fogják szigorítani a biztonsági ellenőrzést. Azt is elmondták az AFP hírügynökségnek, hogy a nyitva tartást éjfélig hosszabbítják meg. Eddig este kilenc óra után már nem mehettek be a turisták a térre.

A hely 1989-ben arról vált ismertté a világban, hogy hetekig tartó diktatúraellenes tüntetések zajlottak itt, amelyeket a kínai hatóságok fojtottak vérbe, százakat, de akár ezreket is megölve. Azóta mindig erős rendőri jelenlét volt a kommunista Kína egyik legérzékenyebb pontjának tartott téren, és arról is hosszú vita folyt korábban, hogy a külföldi média egyáltalán forgathat-e itt a játékok idején.