OLIMPIA: Négy napig 1,3 millió autóval kevesebb lesz Peking utcáin

Négy napra több mint 1 millió autót vonnak ki a forgalomból Pekingben – adt hírül a helyi média csütörtökön. Így akarják felmérjék, hogyan változik a levegő szennyezettsége a négy nap alatt.

Augusztus 17-től 20-ig kizárólag a taxik, a buszok, valamint a rendőrautók és a mentők lehetnek korlátozás nélkül a pekingi utcákon. A páros rendszámú járművek minden másnap, a páratlan rendszámúak pedig a többi napokon használhatják az utakat. A korlátozás mindennap körülbelül 1,3 millió autót érint majd Kína fővárosában.

A szakemberek folyamatosan mérni fogják a levegő minőségét, mivel elképzelhető, hogy a jövő évi olimpiai játékok ideje alatt is hasonló intézkedésre lesz szükség.

A bejelentés egy nappal azután tették, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Jacques Rogge közölte: néhány versenyszámot akár el is napolhatnak, ha annyira szennyezett lesz a levegő.

Peking a világ egyik legszennyezettebb városa, és a levegő-probléma régóta foglalkoztatja a sportolókat illetve a szakvezetőket.Sporthírek