OLIMPIA: Kővágó a legmagasabb, Kapás a legfiatalabb – csütörtökön lesz végleges a magyar létszám

Győrffy Dóra visszalépésével csökkent a magyar olimpiai csapat létszáma, Fazekas Róbert esetleges indulásával azonban maradhat a 171 sportolóból álló magyar válogatott. Az athéni olimpián eltiltott diszkoszvető ügyében csütörtökön dönt a Magyar Olimpiai Bizottság.

A kedd este olimpiai szintet teljesítő nehézatlétával így összesen 171 magyar versenyző vághat neki az augusztus 8-án rajtoló pekingi olimpiának, ennyien kvalifikálták ugyanis magukat az ötkarikás játékokra. A létszám messze elmarad az athéni játékoktól, ahol összesen 217-en utaztak az olimpiára. Sok versenyzőnek ez lesz élete első olimpiája, többen azonban már sokadik érmüket szerezhetik meg Kínában.

A legfiatalabb versenyzők az úszók között vannak, Kozma Dominik, Balog Gábor, Kovács Emese, Tompa Orsolya és Pecz Réka még be sem töltötte 18. életévét, akárcsak a tornász Böczögő Dorina. A magyar csapat legfiatalabb tagja a szintén úszó Kapás Boglárka, aki 15 éves. A legidősebb résztvevő az 1962-ben született Czukor Zoltán atléta, aki 50 kilométeres gyaloglásban indul, a nők közül a legtapasztaltabb a sportlövő Igaly Diana.

Ötödik olimpiájára készül Benedek Tibor vízilabdázó, aki 1992 óta állandó résztvevője a játékoknak, utóbbi kettőn aranyérmet nyert a válogatott tagjaként. Sokan – köztük Tóth Krisztina és Kásás Tamás is – negyedik olimpiájuknak vágnak neki augusztusban. A résztvevők csaknem fele azonban élete első olimpiáján fog részt venni Pekingben.

A legnépesebb csapattal az úszók rendelkeznek, ők 31-en lesznek ott Kínában, velük szemben triatlonban, súlyemelésben és hosszútávúszásban is csak egy-egy versenyző indul.

A csapat legmagasabb tagja Kővágó Zoltán diszkoszvető, a maga 204 centiméterével, míg a legalacsonyabb Bedák Pál ökölvívó, aki 156 centiméter magas. A “legsúlyosabb” magyar sportoló Pekingben a 135 kilós Máté Gábor lesz, aki diszkoszvetésben indul a játékokon.

A magyar olimpiai csapat utóbbi két olimpiáján nyolc aranyat, hat ezüstöt és három bronzérmet nyert, és mindkétszer az éremtáblázat 13. helyén végzett. A legtöbb aranyat 1952-ben szerzett Magyarország, szám szerint 16-ot.

Az összesített éremtáblázaton egyébként Magyarország a hetedik, 157 arannyal, 137 ezüsttel és 159 bronzzal. A 6. Franciaországtól 19 aranyéremmel marad el a magyar csapat.