OLIMPIA: Kína tüzijátékkal ünnepelte az egy éves visszaszámlálás kezdetét

Kína szerdán tűzijátékkal és a főváros Mennyei Béke terén rendezett látványos műsorral ünnepelte, hogy már csak egy év van hátra a 2008-as pekingi olimpiáig. 10ezer meghívott vendég és sok millió tévénéző előtt egy speciális óra elütötte a maradék egy év kezdetét.

A kínai kultúrában a 8 szerencsés szám. A pekingi olimpia ezért 2008. 8. hó 8. napján reggel 8 óra 8 perckor fog megnyílni.

A zenés-táncos műsorban részt vett Jackie Chan hongkongi filmsztár is. Több mint száz énekes harsogta “Készen állunk” – ez lesz Peking himnusza a hátra lévő évre.

Felszólalt Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, aki leszögezte, hogy a jövő évi olimpia a feltörő Kína nagy nemzetközi bemutatkozása lesz. Rogge és mások is azt mondják, hogy a pekingi az egyik legjobban előkészített olimpia, 31 csúcsszintű létesítmény jóval a határidő előtt fog elkészülni.

De korábban Rogge figyelmeztette a kínai vezetőket, hogy a pekingi levegőszennyezettség aggasztja a NOB-ot, és ha a helyzet nem javul, akkor akár olimpiai eseményeket is el fognak halasztani.

Peking a világ egyik legszennyezettebb városa, de a kínai vezetők azt ígérik, hogy az olimpia 10 ezer részvevője tiszta levegőben versenyezhet majd. A kínai vezetők már most gyárakat záratnak be, és azt fontolgatják, hogy az olimpia idejére kitiltják a főváros gépkocsijainak egyharmadát, 1 millió autót.

A pekingi vezetés úgy tekint a 2008-as olimpiára, mint Kína világhatalmi tényezőként való színre lépésének kezdetére.