OLIMPIA: Kína hallgat az állítólagos sanghaji terrorveszélyről

A kínai hatóságok pénteken sem hoztak nyilvánosságra részleteket arról a terrorsejtről, amely állítólag merényletet tervezett az olimpiai játékok idején Sanghajban. Kína többször is állította, hogy terrorszervezetek támadásra készülnek az olimpia ellen, de a nagy titkolódzás miatt sokan kétségbe vonják azok valódiságát. Kína bírálói szerint az ország vezetése a terrorveszélyre hivatkozva vezet be eltúlzott biztonsági intézkedéseket, hogy ezzel tartsák távol az esetleges tüntetőket az olimpiától.

Az AFP francia hírügynökség megkeresésére a sanghaji rendőrség azt közölte, hogy nincsen további információja, a kínai külügyminisztérium nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, míg az olimpiaszervezők szóvivőjének egyáltalán nem voltak információi az esetről. Így az állítólagos terrorista veszélyről csak a hivatalos Új Kína hírügynökség csütörtöki, szűkszavú jelentése szól.

Az állami hírügynökség az olimpia sanghaji biztonsági főnökére hivatkozva közölte, hogy a rendőrség felszámolt egy nemzetközi terrorista szervezetet, amely a Sanghajban tartandó 12 olimpiai focimeccs egyikét támadta volna meg. Az Új Kína híréből nem derülnek ki részletek, így azt sem lehet tudni, hogy mennyien voltak a terrorista sejt tagjai, kik voltak benne a csoportban, mikor akarták végrehajtani a támadást, milyen módszerrel, és mikor csaptak le rájuk a kínai hatóságok.

A már több hónapja “példanélküli terrorveszélyről” beszélő kínai hatóságok titkolódzása miatt Peking bírálói fenntartásokkal kezelik az ezekhez hasonló, homályos híreket. Nicolas Bequelin ((nikolá bekleen)), a Human Rights Watch nevű jogvédő szervezet Kína-szakértője szkeptikusan fogadta a sanghaji terrorsejtről szóló beszámolót, felelevenítve, hogy Peking már többször is terrorveszéllyel indokolva hozott szigorú korlátozásokat.

Kína többször is jelentette, hogy felszámoltak olyan csoportokat, amelyek terrortámadást akartak végrehajtani az országban, de részleteket és állításukat alátámasztó bizonyítékokat alig hoztak nyilvánosságra. Közben az játékokra készülve szigorították a beutazáshoz szükséges iratok kiadását, ezzel a lépéssel is próbálva megakadályozni, hogy külföldi aktivisták tüntetéseket szervezzenek a kínai fővárosban.