OLIMPIA: Hétfői robbantások után növelni akarják a pekingi buszokon a biztonságot

Kínában biztonságosabbá akarják tenni a buszközlekedést az Olimpia ideje alatt, miután a hét elején az ország dél-keleti részén buszba rejtett bomba robbant -nyilatkozta az olimpiai játékok biztonsági vezetője szerdán.

“Már megkezdtük a megfelelő intézkedéseket és mindenképpen biztonságos körülményeket fogunk teremteni. Remélem, hogy ebben a lakosság is támogatni fog minket” – mondta Liu Shaowu, a pekingi Olimpia biztonságáért felelős vezető.

A hétfői robbantásokban két ember vesztette életét és 14-en sérültek meg Kumming városában, de a kínai hatóságok még nem tudták megmondani, hogy köze van-e a támadásoknak a Pekingben augusztus 8.-án kezdődő olimpiai játékokhoz.

Szerdán a kínai rendőrség 300 ezer jüanra (csaknem öt millió forintra) emelte a jutalompénzt, abban az esetben, ha valaki új információval áll elő a hétfői robbantással kapcsolatban. A rendőrök kifejezetten olyan tanukat keresnek, akik esetleg egy barna sporttáskát cipelő utast láttak felszállni a buszra.

A kínai kormány közleménye szerint az ország észak-nyugati Shinjang tartományában elő muzulmán lakosság és a buddhista tibeti lázadók esetleges -az Olimpiát megzavaró – akcióitól kell tartani.