OLIMPIA: Gyenesei: Nem kudarc, hanem kijózanító valóság volt a szereplés

A magyar csapat olimpiai szereplése nem kudarc volt, hanem kijózanító valóság, amelyet a sport javára fordíthatnak a vezetők. Ha nagyobb szerencsével, több aranyat szerzett volna a csapat Pekingben, akkor most senki sem keresné a megoldásokat, hogy jobbá tegyék a magyar sportot – mondta Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter a III. Országos Edzői Kongresszuson csütörtökön, a Magyar Sportok Házában.

A sportot szeretők vágynak a sikerre, különösen az olimpiákon, így a pekingi játékok előtt óriási volt az elvárás a sportolókkal szemben. A szakemberek is rosszul határozták meg a kitűzött célokat, néha túl sokat gondolva, annak ellenére, hogy láthatták előre, a reális esélyeket. “A londoni aranyakat nem 2012-ben kell megnyerni, hanem ma, és nem 2012-ben fogjuk elveszíteni, hanem ma és holnap. Meg kell találni azokat a pontokat ahol hibáztunk, tanulni belőle, amit meg jól csináltunk, azt felerősíteni” – fogalmazott Gyenesei István.

A miniszter szerint a tudományos és a sportegészségügyi háttér és a sportpszichológia sincs megfelelő állapotban. A problémát nem a szakemberek hozzá nem értése, hanem a lehetőségek hiánya okozza. A sportegészségügy szerepe pedig az utóbbi négy évben hihetetlen mértékben megnőtt. “Ha itt nem kapjuk össze magunkat, akkor minden szinten vissza fogunk esni” – mondta Gyenesei István. Az eredményesség érdekében pedig létre kell hozni egy sportegészségügyi központot. A doppinggal kapcsolatban, az athéni “égés” visszaütött Pekingre is. Az edzőkben ugyanis nem volt meg emiatt a kellő bátorság, hogy legális alternatívát adjanak a versenyzőknek.

Siralmas állapotban van a sportdiplomácia is. Kritikán aluli, hogy az egyes szövetségek nemzetközi tisztséget betöltő képviselői nincsenek beszélő viszonyban sem a hazai vezetőkkel. A sportdiplomata képzést ezért minél előbb el kell indítani. Sok sportoló ugyanis kiválóan beszél idegen nyelvet, kapcsolataik is vannak, ezért őket tudatosan kell a sportdiplomáciára oktatni, hogy később eredményesen képviseljék Magyarországot. A minisztérium tervezi, a sporttörvény változtatását, olimpiai törvény azonban biztosan nem lesz.

Gond van a magyar sportban a nemzedékváltással is, ami kifejezetten lassú. Sok edző és sportvezető ugyanis mindenáron ragaszkodik a helyéhez, a fiatalok pedig nem kapnak lehetőséget. Az utánpótlás-nevelés érdekében egyébként lépcsőzetesen kellene bevezetni a heti öt órás testnevelés oktatást az általános iskolákban.

A miniszter egyébként nemrég levelet írt minden olimpiai résztvevőnek, hogy aki eddig nem tudta elmondani észrevételeit, azok egy beszélgetésen kifejthessék véleményüket. A beszélgetések szerdán kezdődtek és máris megdöbbentő, hogy mennyi mindent mondtak a sportolók és az edzők, hogy min lehetne változtatni – mondta a miniszter.Sporthírek