OLIMPIA: erőszakos jelenetek a pekingi jegypénztáraknál

Nagyjából ötvenezer ember gyűlt össze pénteken Pekingben, hogy az utolsó lehetőséget kihasználva jegyeket vásároljanak a két hét múlva kezdődő olimpiai játékokra. A feszült hangulatú tömegben a pénztárak megnyitása után lökdösődés tört ki, ahogy a belépőkért küzdő emberek kordonokat döntve próbáltak előrébb jutni a sorokban, kaotikus jeleneteket okozva.

A pekingi fő jegyirodánál már szerdán elkezdtek gyülekezni az emberek, miután bejelentették, hogy pénteken kezdik el árulni az utolsó, még megvásárolható jegyeket. A péntek reggeli pénztárnyitáskor már nagyjából ötvenezren várakoztak jegyekért a 35 Celsius-fokos hőségben. Egy szemtanú elmondása szerint a rendőrség nem készült fel arra, hogy ilyen sokan fognak majd sorban állni, és kaotikus helyezet alakult ki.

A több ember könnyebb sérülését okozó tolakodás és lökdösődés azután kezdődött, hogy a szervezők plusz pénztárakat nyitottak meg, és jegyre váró emberek egy kordont áttörve próbáltak minél hamarabb az árusító ablakokhoz jutni. Egy szemtanú a helyezet “nagyon veszélyesnek” írta le, megemlítve, hogy többen is megsérültek a közelében, amikor elkezdődött a lökdösődés, és a roham a pénztárakhoz.

A kerületi rendőrparancsnok elmondta, hogy péntek reggelre erősítést küldtek az olimpiai stadion közelében lévő pénztárakhoz, elismerve, hogy meglepte őket a megjelent emberek száma. A rendőrök a túl erőszakosnak ítélt jegyvásárlók kiemelésével próbálták rendben tartani a helyzetet, ütlegelve és rugdosva a tömegből kirángatott embereket. A rendőrség letartóztatott egy Hong Kong-i újságírót is, aki éppen a kaotikus jelentet akarta megörökíteni.

Az emberek egyébként legfeljebb két jegyet vehettek ugyanarra a sporteseményre. A rendőrség pénteken azt is bejelentette, hogy két hónap alatt több mint 60 jegyüzért tartóztattak le.

Pekingben pénteken 250 ezer darab jegyet kezdtek el árusítani az augusztus nyolcadikán kezdődő játékokra, míg további 570 ezret a más városokban tartandó futball mérkőzésekre. A kínai állampolgároknak ez az utolsó lehetőség, hogy jegyhez jussanak. Összesen 6,8 millió jegyet lehetett megvásárolni a játékokra, ennek nagyjából 25 százalékát vehették meg külföldiek.