OLIMPIA: A NOB újravizsgálja az olimpián vett mintákat

A Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) szerdán úgy határozott, hogy újravizsgálja a pekingi nyári játékokon vett több mint 5000 sportoló vizelet- és vérmintáját, mert kifejlesztettek egy új módszert, amellyel az újgenerációs vérdoppingot is ki tudják mutatni.

A NOB, a svájci laboratóriumában kifejezetten a CERA nevű teljesítménynövelőt fogja keresni a mintákban, amely a közismert EPO továbbfejlesztett változata. A bizottság azért határozott a tesztek megismétlése mellett, mert a francia illetékesek két országúti kerékpáros – a német Stefan Schumacher és az olasz Leonardo Piepoli – szervezetében is a CERA nyomaira bukkantak, amikor újra megvizsgálták az idei Tour de France-on vett mintáit.

A NOB nemcsak a kerékpárosok mintáját teszteli újra, hanem az összes sportolóét.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályzata lehetővé teszi, hogy 8 éven keresztül megtartsanak egy doppingmintát, így amikor kifejlesztenek egy újfajta tesztelési módszert, akkor ezt el tudják végezni a régebbi mintákon is. Most a CERA nevű szert fogják keresni a mintákban, amely használata több oxigént juttat a véráramba, így nő a sportoló állóképessége.

Jelenleg az idei francia kerékpáros körverseny résztvevőinek a mintáit vizsgálják, az olimpiai teszteket csak később kezdik el. A NOB most felveszi a kapcsolatot a Nemzetközi Antidopping Ügynökséggel (WADA), és majd ezután kezdődhetnek a vizsgálatok.

A pekingi olimpia idején hat sportolót diszkvalifikáltak dopping miatt. Három sportoló ügye még jelenleg is folyamatban van, ebből kettő a magyarokat is érinti, hiszen két fehérorosz kalapácsvető ellen is eljárás folyik, akiket ha bűnösnek találnak, akkor Pars Krisztián olimpiai ezüstérmes lehet.