OLIMPIA: A kandidálókat is sújtja a válság

Jövő októberben dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2016-os olimpia helyszínéről. Az eddigi erőviszonyokat felülírhatja a globális pénzügyi válság.

Chicago, Tokió, Madrid és Rio de Janeiro versenyébe a globális válság is beleszólhat, a városok képviselői legalábbis mindent megpróbálnak, hogy nyilatkozataikban a krízist, a maguk javára fordítsák. A chicagói képviselő Patrick Ryan szerint a válság hatásai az összes jelentkezőt érinteni fogja. Ryan, aki maga mögött tudhatja az amerikai elnökválasztás mindkét jelöltjének, a demokrata Barack Obama és a republikánis John McCain támogatását is, elmondta, hogy lényegesen nehezebb szponzort találni, mint három hónappal ezelőtt, ám szerinte Chicago így is meg tudná rendezni a játékokat.

A madridi képviselő már most 70 százalékosnak ítélte városa felkészültségét, és szerinte éppen a válság miatt kell a spanyol fővárosnak rendeznie az olimpiát, miután szerinte ott van szükség a legkevesebb beruházásra. Tokiót is jelentős mértékben sújtják a kedvezőtlen hatások, ám szerintük a megoldás kulcsa a kormány kezében van, aki majd stabilizálja a helyzetet. A brazil Olimpiai Bizottság elnöke szerint Brazíliában mindenki készen áll a játékok megrendezésére, amit véleménye szerint nemcsak a brazilok, hanem az egész földrész is a magáénak érezne majd.

A NOB gyakorlata szerint igyekszik mindig más földrésznek odaítélni a játékokat. Miután idén Pekingben volt, négy év múlva Londonban, azaz Európában lesz az esemény, így ezen elv mentén az amerikai kandidálók tűnnek esélyesebbnek, ám azt nem lehet tudni, hogy mindezt mennyire borítja föl a gazdasági válság.