OLIMPIA: 2633 magyar doppingteszt – nincs pozitív

Az elmúlt egy évben 2633 doppingvizsgálatot végzett a Magyar Antidopping Csoport (MACS), ennek 80 százalékáról érkezett már eredmény és ezek között nincs pozitív – mondta Tiszeker Ágnes ügyvezető igazgató a MACS keddi sajtótájékoztatóján. A csoport 179 magyar sportolóról állított ki igazolást, július 27-től a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) feladata az ellenőrzés.

A sportolókat vizsgálták Magyarországon és külföldön, versenyen és felkészülés közben is. A 2633 teszt közül, csupán 374-et végeztek bejelentett ellenőrzés alkalmával, a többi mintát rajtaütésszerűen vették le.

Háromszáz sportolót kezdtek ellenőrizni végül 179 sportolónak állítottak ki igazolást, amihez legalább négy elvégzett, negatív eredménnyel zárult teszt szükséges. Azért kellett több igazolást kiállítani, mint ahány olimpikon képviseli Magyarországot, mert a csapatsportok esetében csak az utolsó pillanatokban hirdettek végleges keretet.

A MACS összeállított egy kiadványt a tiltott szerekről, melyet minden olimpián résztvevő magyar sportoló átvett és ezt aláírásával is igazolta. Így senki sem hivatkozhat arra, hogy nem tudta egy szerről, hogy nem engedélyezett.

A legtöbb teszt, amit egy sportolón végeztek 11 volt. Személyiségi jogok miatt csak annyit árult el az ügyvezető igazgató asszony, hogy ez egy súlyemelő esetében történt.