OLIMPIA – Veszélyben a német sportolók pekingi útja

Veszélybe kerülhet a német olimpikonok pekingi utazása a Lufthansa alkalmazottainak vasárnap éjfélkor kezdődő, határozatlan idejű munkabeszüntetése miatt. A légitársaság azonban azt állítja: minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy az olimpiai csapatot időben eljuttassák a kínai ötkarikás játékokra.

A mintegy 750 fős német olimpiai csapat tagjainak többsége a tervek szerint jövő héten utazna Pekingbe az augusztus 8-án kezdődő játékokra. A sportolók legnagyobb csoportját szállító repülőgép július 30-án, szerdán szállna fel Frankfurtból, ám a földi és légi személyzet vasárnap éjjel kezdődő sztrájkja veszélybe sodorhatja az eredeti terveket.

“Úgy véljük, nem áll le a teljes légiforgalom” – mondta szombaton a Lufthansa szóvivője, Horst W. Poppe, aki kijelentette: bárhogyan is alakul a helyzet, az olimpikonok utazásának biztosítása elsőbbséget élvez. A szóvivő szerint a légitársaság célja, hogy a sportolókat és az olimpiai csapat többi tagját idejében eljuttassák a kínai fővárosba. A Star Alliance csoporthoz tartozó Lufthansát az utazások megszervezésében várhatóan kisegíti majd a partnercégei egyike, amelyek között a kínai Air China is megtalálható.

A mintegy 52 ezer Lufthansa-dolgozót képviselő német Verdi szakszervezet 12 hónap alatt 9,8 százalékos béremelést követel a dolgozóknak, miközben a Lufthansa vezetése 6,7 százalékos bérnövekedést ajánlott, 21 hónap alatt. Mivel az eddigi tárgyalásokon nem közeledett a kérdésben a két fél álláspontja, vasárnap éjfélre határozatlan idejű munkabeszüntetést hirdetett az érdekképviselet.