OLIMPIA – Kína közzétette a körözött terroristák nevét

A kínai hatóságok kedden nyilvánosságra hozták azoknak az állítólagos terroristáknak a nevét, akik a feltételezések alapján veszélyt jelentettek az augusztusban megrendezett olimpiára. Kína a nemzetközi közösség segítségét kéri elfogásukhoz. A kínai nemzetbiztonság közlése szerint mind a nyolc terrorista a Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) tagja. Terrorcselekmény előkészítésével, szervezésével gyanúsítják őket.

Az ETIM-et Kína, az Egyesült Államok és az ENSZ is terrorszervezetként tartja nyilván. A csoportosulás Kína északnyugati, többségében muzulmánok lakta területén, Hszincsiang tartományban működik és támogatja a helyi ujgur népcsoport függetlenségi törekvéseit. A több mint 1,5 millió négyzetkilométernyi tartományban alig 19 millió ember él, a legnagyobb népcsoport a muzulmán vallású, török nyelven beszélő ujgur, akik több mint 8 millióan élnek a területen. A kedden közzétett nevek mindegyike ujgur nemzetiségre utal.

Augusztusban, az olimpia hónapjában, nem sokkal a játékok előtt 30 ember halt meg a tartományban kitört zavargásokban. Kína terrorról beszélt és az ujgurokat hibáztatta, a külföldön élő ujgur emigránsok szerint viszont Peking szándékosan beszélt terrorizmusról, hogy elterelje a figyelmet a függetlenségért harcoló ujgurok ellen hozott kemény biztonsági intézkedésekről.