OLIMPIA – Hivatalosan is gyenge szereplés

A célkitűzéstől elmaradt a magyar csapat, mindössze négy sportág teljesített megfelelően a pekingi olimpián – ilyen összegzéssel fogadta el a nyári játékokról készült jelentést pénteken a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége. Az ülés utáni sajtótájékoztatón elhangzott, hogy jövő tavasz helyett már januárban megtartják a tisztújítást, amelynek kapcsán Schmitt Pál megerősítette, hogy újra jelölteti magát az elnöki posztra – közölte a MOB a Független Hírügynökséggel.

Bár az olimpiai ciklusban elért eredmények, illetve a szakszövetségek várakozásai alapján reálisnak tűnt a hat olimpiai bajnoki cím, végül öt sportág szerzett érmet, kilenc pedig pontot, a 170 sportolóból 74 lett pontszerző – a MOB összegzése alapján négy sportág teljesítette céljait. Kiemelkedően produkált a vízilabda, meghatározónak bizonyult a kajak-kenu, jól szerepelt a női kézilabda-együttes és az úszóválogatott. Korában benyújtott jelentésükben hat sportág írta azt, hogy várakozáson alul szerepelt; az anyagi támogatással kapcsolatban 17 szövetség fejezte ki elégedetlenségét, a sportlétesítmények hiányára 12-en panaszkodtak.

A sportigazgató, valamint a szakmai és tudományos bizottság értékelése szerint alapvetően négy tényező befolyásolta a vártnál gyengébb szereplést: a sportegyesületi rendszer folyamatos leépülése; az edzők és sportszakemberek nem kielégítő megbecsülése; az elégtelen anyagi támogatás, illetve annak nem megfelelő ütemezése; valamint a sporttudományos és sportegészségügyi háttér hiányosságai.

Elhangzott, hogy ideje minden szinten eldönteni: a várakozásokat igazítják a meglévő, nem elégséges feltételrendszerhez, vagy a feltételrendszert (így a központi támogatás mértékét) igazítják a várakozásokhoz; az ugyanis Pekingben kiderült, hogy a magyar sport jelenlegi bázisa és háttere egyre kevésbé versenyképes azon országokkal szemben, amelyek az első tizenötben vannak.

Ugyanakkor többen, így az ülésre ellátogató Gyenesei István sportért felelős miniszter is kifejtette, a jelenlegi helyzetben és a minden eddiginél élesebb versenyben bravúrnak számít, hogy 170-en képviselhették színeinket a játékokon, egyesek gyengébb szereplése pedig nem szoríthatja háttérbe azokat, akik sikeresek voltak. Az elnökségi elején Schmitt Pál elnök elmondta, hogy Jacques Rogge levélben gratulált a magyar csapat eredményeihez, és a NOB elnöke külön kiemelte, hogy magyar sportolók tisztán, doppingmentesen készültek és versenyeztek.

Az elnökség végül a szereplésről készült előterjesztést apróbb korrekciókkal egyhangúlag elfogadta.

A beszámoló az októberi közgyűlés elé kerül, csakúgy, mint az a javaslat, hogy a főtitkárt a következő négyéves ciklusban nem válasszák, hanem az elnök javaslatára az elnökség nevezze ki. Végül Schmitt Pál javaslatára – a közelgő újabb nagy versenyek (vancouveri téli olimpia, ifjúsági olimpia) közelségére való tekintettel – az elnökség a tisztújító közgyűlés előbbre hozása mellett döntött: a múltban tavasszal tartott eseményt a tervek szerint január 10-én tartják. Az eseményt követő sajtótájékoztatón Schmitt Pál megerősítette azt a február óta már többször elmondott szándékát, miszerint újra indul az elnöki székért.