OLIMPIA – elkapkodták Hongkongban az olimpiai bankókat

Több százan éjszakáztak a Bank of China hongkongi fiókintézetei előtt, hogy vásárolhassanak az olimpia tiszteletére kibocsátott bankókból. A papírpénzeket Hongkong mellett Makaóban is meg lehet venni. Összesen 4 millió darabot nyomtatott belőle a Bank of China.

A 20 hongkongi dolláros névértékű (körülbelül 380 forint) bankjegyet 138 hongkongi dollárért (2600 forint) lehet megszerezni. Az egyik oldalán egy oszlopfő, a pekingi játékok logója és a Bank of China hongkongi központi épülete látható. Hátoldalára pedig az olimpiai stadiont, az úgynevezett “Madárfészek” került.

Élelmes helyiek máris azt tervezik, hogyan tesznek majd szert haszonra az olimpiai bankókból. Volt, aki több ezer bankjegyet vásárolt, hogy azokat jelentős haszonnal adhassa tovább a Kínában élőknek, ha elkezdődik az olimpia.

Az egykori brit gyarmat, Hongkong hivatalosan a Kínai Népköztársaság Különleges Igazgatású Területeinek egyike. (A másik az egykori portugál gyarmat, Makaó). Több mint 260 szigetecskéből áll, területe Budapest kétszeresét teszi ki, míg lakossága Magyarország népességének körülbelül kétharmada.