OLIMPIA – 50 edző került be a Bay Béla-programba

50 edzőnek adták át a Magyar Olimpiai Bizottság által alapított Bay Béla sportágfejlesztői program ösztöndíjait pénteken. A támogatott edzők egy éven keresztül havonta nettó százezer forintot kapnak júliustól. A MOB azután döntött az ösztöndíj megalapításáról, hogy kiderült, sok, fiatal tehetségekkel foglalkozó edző él rendkívül szegény körülmények között.

A programra azért volt szükség, mert a pekingi olimpia után kiderült, hogy az utánpótlás-nevelés anyagilag rendkívül rosszul áll, az alacsony fizetések miatt az edzők inkább külföldre mennek dolgozni. A MOB ezt szeretné megváltoztatni a mostani támogatással – mondta el pénteken Schmitt Pál, a MOB elnöke.

A 60 millió forintos programba pályázat útján kerülhettek be az edzők, akiket a saját szövetségük választott ki az ösztöndíjra. A támogatott edzők egy éven keresztül havonta nettó százezer forintot kapnak majd a MOB-tól, amelyet az olimpiai bizottság saját költségvetéséből és szponzori pénzekből fedez – mondta el a Független Hírügynökségnek Molnár Zoltán, a MOB főtitkára.

Molnár Zoltán elmondása szerint a programot szeretnék a londoni olimpiáig végig vinni. Most ötven szakember kapta meg a lehetőséget a támogatásra, akiknek bizonyos időközönként beszámolót kell írniuk munkájukról a MOB-nak. A programba természetesen később is be lehet kerülni, bár ennek leginkább anyagi feltételei vannak, ha több pénzt tudnak biztosítani a programnak, akkor több edző kerülhet be. A mostani szakemberek egyébként egy évre kapták meg a támogatást, ez összesen nettó 60 millió forintjába fog kerülni az olimpiai bizottságnak.