Olcsóbb roaming díjak és másodperc alapú számlázás az Unióban

Szerdától az Európai Parlament döntése értelmében csökkennek a külföldi hívás- és SMS-díjak – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság. Az új, minden országra érvényes tarifa szerint a hívásfogadás díja legfeljebb bruttó 66,9 forintba, a hívásindítás pedig maximum 151,4 forintba kerülhet. Bevezetik a másodperc alapú számlázást is, egy SMS küldése az Unió területén pedig legfeljebb 38,9 forintba kerülhet.

A döntés szerint az Uniós országokban a szolgáltatók nem kérhetnek többet a hívásfogadásért, mint percenként bruttó 66,9 forint, a hívásindítás pedig legfeljebb 151,4 forintba kerülhet. Az EU az árakat euróban szabta meg, ezért a forint – euró árfolyam emelkedése és az áfa-emelés miatti díjemelés is módosít majd a maximum értékeken. Változás az is, hogy bevezetik a másodperc alapú számlázást, vagyis hívásindításkor a 30. másodperc után számláznak így, hívásfogadáskor pedig már az első másodperctől ez alapján kalkulálják a végösszeget.

Szabályozzák az SMS-küldés és a mobilinternet-roaming díját is. A szöveges üzenet küldése legfeljebb 38,9 forintba kerülhet, ami a korábbi árakhoz képest 50-60 százalékos csökkentést jelent. A mobilinternetes tartalomletöltést pedig 1 euróban maximalizálták megabájtonként, ami a meghatározott referencia-árfolyamon 283,26 forintot jelent.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság a szándékolatlan roamingolásra is felhívja a figyelmet. Gyakran az országhatárok közelében a telefon szolgáltatót vált ugyanis, vagyis a másik ország hálózatára kapcsolódik. Ebben az esetben a telefontulajdonos gyakran csak a megnövekedett számla kiküldése után értesül a dologról. A szolgáltatók kötelesek a határátlépéskor SMS-ben értesíteni az ügyfelet, azonban mobilinternetezés közben nem biztos, hogy a felhasználó észreveszi az üzenetet. A hatóság azt javasolja: a szándékolatlan roaming ellen a legjobb védekezés, ha az ügyfél kézi hálózatválasztásra állítja a telefonját, így az nem tud automatikusan átállni más szolgáltatóra.Sporthírek