Olcsóbb lesz az idei ballagás

Akt.:
Olcsóbb lesz az idei ballagás
Olcsóbb lesz az idei ballagás
Miskolc – A családok anyagi helyzete a ballagáson is érződik. Mindenből az olcsóbbat keresik.

A most következő hétvége a ballagások hétvégéje lesz. Nem kevés pénz, és nem kis gond az ünnepség és a vendéglátás megszervezése, de lehetőségeihez képest minden család igyekszik emlékezetessé tenni a felnőttkor küszöbén álló fiatalok ballagását.

Emlékezetes legyen

Mézes Zsuzsa nagylánya is végzős az egyik miskolci gimnáziumban. Az édesanya azt nem tudta pontosan megmondani, hogy az iskolai ünnepség és a hozzávaló kellékek összesen mennyibe kerültek, mert az osztálypénzből fizették ki a költségeket. Már négy éve gyűjtenek a nagy napra, és márciusban körülbelül egymillió forint volt az osztálykasszában. Ebből jutott a tablóra, a fényképekre, a meghívókra, az egyforma ballagási csokrokra, a tanárok ajándékaira, és ebből fizetik majd az érettségi idején a szendvicseket és az innivalót. A családi vendéglátást Zsuzsáék otthonra tervezik, az ünnepi ebédet viszont megrendelik. Így olcsóbb, mintha az étteremben tartanák a vendéglátást. Úgy kalkulálnak, hogy ez 16-18 főre olyan 50 ezer forintból kijön. A fizetnivaló tehát nem kevés, de az édesanya azt mondja, a ballagást szeretnék a gyereknek emlékezetessé tenni, így meghozzák az áldozatot.

Olcsóbb menü

Az éttermekben már nehéz szabad helyet találni péntekre és szombatra. Mi a Mesterek éttermében érdeklődtünk, ahol kiderült, telt ház lesz a hétvégén. Fóriánné Nánási Valéria tulajdonos elmondta: ennek ellenére érezhető, hogy az embereknek kevés a pénzük, sokan választják ugyanis az olcsóbb menüt, amiben csak egy leves és főétel van. Ez fejenként 2 ezer forintba kerül.

Klasszikus ballagási ajándék az ékszer, amit sokan keresnek ezen a héten. Most érdemes betérni a Széchenyi utca 64. alá, a Vajda ékszer üzletébe, mert végkiárusítás van, így kedvező áron juthatnak a szülők, rokonok ajándékhoz. Ádám Dénesné ékszertanácsadótól megtudtuk: bár ők is érzik, hogy az embereknek kevesebb pénzük van ajándékra, mint néhány évvel ezelőtt, de azért ballagásra mindenki valamilyen maradandó ajándékkal szeretné meglepni a gyereket. Így sokan vásárolnak aranyból készült gyűrűt, nyakláncot vagy karláncot, a fiúknak ezenkívül mandzsettagombot és nyakkendőtűt. A ballagási ajándék 10 ezer forintnál kezdődik.

Ugyanígy kelendőek a könyvek, tudjuk meg a Géniusz Könyváruházban Kondás Vilmos tulajdonostól. Sokan vesznek ilyenkor könyvutalványt, az egyik szülői munkaközösség például 130 ezer forint értékben vásárolt ilyet. Keresik a nagy értékű albumokat és a ballagási tarisznyákba való kiadványokat is, melyek egy egész életre való bölcsességet tartalmaznak.

ÉM-HE


Csokor négy-ötezerért

A Búza téri virágárusoknak is több lesz a dolguk a következő napokban. A Tulipán virágboltba már beérkeztek az első megrendelések, mondta lapunknak Juhász Ildikó eladó. Azonban itt is az a tapasztalat, hogy szeretnék az emberek minél olcsóbban megúszni a ballagást, így az olcsóbb csokrokat keresik. 

– Ma már nem divat, hogy 18 szál rózsából készült csokrot visznek ballagásra – teszi hozzá Ildikó. – Négy-ötezer forintot szánnak a rokonok virágra, de már kétezerért is lehet szép bokrétát kapni. Az idei ballagás slágere a szerencsebambusz és az orchidea, tudjuk meg Ildikótól.

Címkék: ,