Olcsó dinnyének híg a leve?

Olcsó dinnyének híg a leve?
Miskolc – A dinnyeszezon kellős közepén nehezen szabadulnak meg a készleteiktől a piaci dinnyeárusok. A hipermarketek akcióival lehetetlen versenyezni. Kérdés, hogy vajon milyen minőséget kap a vásárló a megdöbbentően alacsony áron. 

Tarnóci Róbertné a búza téri piacon árulja a gyümölcsöt. Náluk az ár kilencvennyolc forint kilónként. Piac szerte ez az általános. “Itt nagyon odafigyelünk a minőségre”- mondja. A vevők megnézhetik, sőt megkóstolhatják, mit vesznek meg, s ha csak egy felet vagy negyedet kívánnak, az sem jelent problémát. Ennek ellenére a vonzó akciók rengeteg vevőt csábítanak a bevásárlóközpontokba. “Ott silány minőségű, megnyomódott, gyakran éretlen vagy félérett dinnyét kapnak”- állítja Tarnóci Róbertné. “Aki egyszer már pórul járt, hamar visszapártol hozzánk.” Ennek ellenére a vásárlók száma az utóbbi időben a felére csökkent. Ezért utánanéztünk kicsit, mekkora árkülönbség képes a piacon vásárlókat a hipermarketekbe csalogatni.

A miskolci repülőtérhez közeli üzletközpont ötvenkilenc forintos áron kínálja a kapós gyümölcsöt. Szemmel láthatóan jól fogy az áru, bár a dinnyék mérete és külleme alulmarad a Búza téren értékesítetteknek.

Egy belvárosi bevásárlóközpont földszinti áruházában nagyobb a kínálat. Választhatunk, hogy egyszerű, hazai dinnyét viszünk hetvenkilenc forintért, vagy pedig kicsiny, ám mag nélküli görögöt háromszor annyiért. Úgy látszik, a mag a honi dinnyeipar kerékkötője, hiszen a legtöbben ezt a fajtát részesítették előnyben a kiemelkedően magas ár ellenére.

A forgalmas tapolcai elágazásnál működő bevásárlóközpontban hat vásárlóból háromnak ott lapul a kosarában az akciós dinnye. Sőt, legtöbbjük kettesével-hármasával viszi. Nem csoda. Mind közül itt állították legalacsonyabbra a mércét – mind az árat, mind a minőséget illetően. Megkaphatjuk a gyümölcsöt itt is hetvenkilenc forintért, vagy pedig választhatjuk az akciósat mindössze negyvennyolcért. Ez még csak nem is zsákbamacska. A láda mélyén aprócska, fakó dinnyék hevernek, némelyik pedig gyanúsan lapos. A látvány nem túl biztató, és egy neve elhallgatását kérő, ezúttal a drágábbikat választó hölgy szerint az íze sem az. De úgy látszik, Miskolcon a kedvező ár mindennél előbbre való.
Kapcsolódó cikkek: