Olaszországban is betiltották a Dolce and Gabbana reklámját

Olaszországban betiltották az olasz Dolce&Gabbana divatcég stilizált erőszakot ábrázoló reklámjait – jelentett be kedden a római reklámfelügyeleti hivatal. A hirdetések már más sországokban is heves bírálatot váltottak ki.

Az olasz hatóság által kifogásolt reklámképen egy meztelen felsőtestű férfi karjánál fogva a földhöz szögez egy nőt, és az egészet tétlenül nézi a háttérben egy másik férfi. Az olasz hatóság szerint a reklám sérti a női méltóságot.

A D and G cég 2007-es tavaszi-nyári kollekciójának ez a reklámja számos olasz női lapban és egy politikai napilapban is megjelent. A hirdetés ellen múlt pénteken kormánypárti és ellenzéki szenátorok 13 fős csoportja kért eljárást.

A Dolce&Gabbana februárban Spanyolországban is kénytelen volt visszavonni egy hirdetését, amelyet kifogásolt a madridi kormány és egy fogyasztóvédelmi szervezet. Az olasz divatcég ezután “elmaradottnak” minősítette Spanyolországot.

Múlt pénteken a brit reklámellenőrzési hatóság is kifogásolta az olasz cég reklámjait. Londonban a Times napilap egy októberi számában megjelent reklámképre érkezett sok panasz. Ezen két férfi késsel fenyeget egy harmadikat, egy negyedik meg fejsérüléssel fekszik a padlón.

Az olasz divatcég szerint ezek a reklámok erősen stilizált képek, amelyek a 19. század eleji teátrális festményeket imitálják.