Olaszliszkai megemlékezés: szócsata igen, fizikai atrocitás nem

Olaszliszkai megemlékezés: szócsata igen, fizikai atrocitás nem
Olaszliszka – Szóváltás igen, fizikai atrocitás nem történt a olaszliszkai tragikus esemény két éves évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen, amit a Jobbik, a Nemzeti Őrsereg és a Magyar Gárda közösen tartott szombaton este Olaszliszkán.  Fáklyás felvonulás Olaszliszkán 2008.10.18. 

Szögi Lajos tiszavasvári tanár két évvel ezelőtt tragikus meggyilkolásának emlékére tartott fáklyás megemlékezést OlaszliszkánMagyar Gárda, a Jobbik  Magyarországért Mozgalom és a Nemzeti Őrsereg.

Az eseményre érkezőknek gyalog kellett megközelíteni a Kossuth utcában lévő emlékművet, mivel a rendőrség biztonsági okokból a települést minden irányból lezárta, még a helyi lakosok sem tudtak gépjárművel házaik elé hajtani.
A rendőri készültség jelentős volt, mintegy 60 kommandós, továbbá kutyás rendőrök biztosították a rendezvény zavartalanságát. A délután 6 órakor kezdődő eseményre mintegy 4-500 résztvevő érkezett, közülük mintegy félszázan civilként csatlakoztak a fáklyás felvonuláshoz, ami Szögi Lajos emlékművénél vette kezdetét, koszorúk és gyertyák elhelyezésével, majd a szembeni magántelken beszédekkel folytatódott. A Magyar Gárda részéről többen mondtak beszédet, kiemelve: politikai, törvényi változásra van szükség. Szegedi Csanád, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országos alelnöke arról beszélt: ki kell mondani, Magyarországon létezik cigánybűnözés. Ezt megoldani csak összefogással lehet, a magyar társadalommal, a cigány vezetőkkel és a médiával közösen.

Ezt követően tartották meg a fáklyás felvonulást az emlékműtől a templomig, majd ugyanezt az utat tették meg visszafele is. Az ablakból, a kertkapuból helyi lakosok figyelték az eseményeket, de az atrocitás elkerülésére a felvonulókat minden irányból körülvették a kommandósok a felvonulás alatt is. Az egyik családi ház kapujában nagyobb tömegben verődtek össze helyi lakosok, akik bekiabálásokkal tüzelték a hangulatot. “Gyertek vissza rendőrök nélkül!” – kiabálták, mire a felvonulókhoz csatlakozott civilek ezt válaszolták: “Jövünk még nélkülük is!” 
A rendőrség bevetési és készenléti csoportjainak tagjai sorfalat álltak az út és a családi ház közé, majd a felvonulást zárva biztosították az összetűzés nélküli elhaladást.

A megemlékezők ezt követően elhagyták a települést.

- OlKa –

NÉZZE MEG A HELYSZÍNEN KÉSZÜLT FELVÉTELEKET: Fáklyás megemlékezés Olaszliszkán 2008.10.18. Fáklyás felvonulás Olaszliszkán 2008.10.18.

NÉZZE MEG A VIDEOFELVÉTELT IS A FELVONULÁSRÓL: