Olasz villamosok Debrecenbe

Miskolc – Debrecenben sikerrel zárult az ötödik közbeszerzési eljárás, ugyanaz a cég nyert, mint Miskolcon, márciusban.

Két év múlva már olasz villamosok közlekedhetnek a debreceni 2-es villamos most még épülő vonalán, derült ki csütörtökön, amikor immár az ötödik (!) közbeszerzési eljárás eredményét ismertették a debreceni városházán. A hajdúsági főváros 18 új villamos beszerzésére hirdetett pályázatot, melyre két ajánlat érkezett: egy spanyol és egy olasz cégtől. Az utóbbi lett a befutó 41 millió 280 ezer eurós ajánlatával. A döntés alapján az első villamos 2012-ben érkezik Debrecenbe, az utolsó járművet 2013 márciusáig kell leszállítani. Ha a második helyezett ajánlattevő nem nyújt be jogorvoslati kérelmet a döntés ellen a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, akkor 2010 novemberében meg is kötik a céggel a szerződést.

Kényelmes, csendes

A nyertes ajánlattevő egyébként az az AnsaldoBreda Spa, amely tavaly márciusban a miskolci közbeszerzési eljárás nyertese is volt. Akkor írtuk, Göteborgban, Milánóban, Athénban is ilyen villamosok járnak, teljes számítógépes vezérléssel működnek, gazdaságos energiafogyasztók, nagyon csendesek, száz százalékban alacsonypadlósak és egész Magyarországon a legkényelmesebbek, mivel a legszélesebbek: két méter és 65 centisek. (Igaz, Miskolcon nem mindenki fogadta hatalmas lelkesedéssel a döntést tavasszal. Az akkori ellenzék azt is tudni vélte, hogy az Ansaldobredának nem szeplőtelen a híre, Göteborgba például – egy internetes blogban olvasottakra hivatkoztak – négy éves késéssel érkeztek meg a villamosok.) A második helyezett Miskolcon is (akárcsak most, Debrecenben) a spanyol cég, a CAF volt.

Nálunk hamarosan?

Később nemcsak ők, de további két vesztes pályázó is megtámadta a döntést a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, melynek eredményeként megsemmisítették a teljes eljárást: újra ki kellett írni a közbeszerzést. Mivel ezt már megelőzte egy korábbi, sikertelen eljárás, így harmadik alkalommal írta ki a miskolci önkormányzat. (Mint említettük, Debrecenben most az ötödiket zárták.) Pillanatnyilag ott tartunk, hogy négy pályázat érkezett be az új eljárásra.

Az eredményhirdetés október 20-ára várható, és ha lesz nyertes, (és nem támadja meg egyik vesztes sem a döntést) akkor november 10-én köthető meg a szerződés.

- ÉM-HM –

 

A Zöld Nyíl projekt

Miskolc 33 új villamost vásárolna aZöld Nyíl villamosprojekt részeként. Az előző eljárás során a cég azt nyilatkozta, hogy 75 millió eurót szán a járművekre. A villamosprojekt 38 milliárd forint összértékű beruházás. Ennek során a teljes (a Tiszai pályaudvar – Diósgyőr végállomások közötti) jelenleg használt 9,6 kilométer hosszúságú pálya komplett rekonstrukciója megtörténik. Ehhez kapcsolódóan megvalósulnak az utasperonok, a meglévő végállomási épületek ki- és átalakítása, a jelző-, biztonsági- és utastájékoztató eszközök rekonstrukciója is.