Olasz halászhajóra lőtt a líbiai parti őrség

A líbiai parti őrség egy hajója rátámadt egy olasz halászhajóra Líbai partjaitól nagyjából hatvan kilométerre – közölték vasárnap szicíliai tisztségviselők. A líbiaiak gépfegyverekkel lõtték a halászokat, eltalálva a hajó hídját, de senki sem sérült meg.

A nyolc olasz halászt szombaton késõ este támadták meg a líbiaiak, és nagyjából két órán át üldözték hajójukat, mielõtt feladták volna az elfogásukra tett kísérletet – közölte annak a szicíliai kikötõvárosnak a polgármestere, ahonnan a halászok kihajóztak. Nicola Cristaldi elmondása szerint több lövedék is eltalálta a hajó hídját, de egyik halász sem sebesült meg.

A parlamenti képviselõként is dolgozó polgármester elmondta: kérni fogja az olasz kormánytól, hogy hivatalos úton követeljen magyarázatot Líbiától az esetért. “Semmilyen körülmény sem igazolhatja a fegyverek használatát” – jelentette ki Cristaldi.

A líbiai hatóságok 2008 óta négy olasz halászhajót fogtak el az érintett vizeken, amelyet Líbia saját gazdasági övezetének tekint. Egy esetben több mint egy hónapig tartottak fogva olasz halászokat Líbiában, miután engedték, hogy hazahajózzanak.