Olasz cserkészdirektíva a homoszexualitásról

Róma, 2012. május 6., vasárnap (MTI) – Nyilvános konfrontációt sürgettek a meleg egyesületek a legnagyobb olasz cserkészszövetség azon állásfoglalását követően, amely szerint a cserkészvezetőknek nem szabad felvállalni esetleges homoszexualitásukat.

A nyílt párbeszéd hozhat megoldást – hangoztatta Paolo Patane, az Arcigay-nek, a melegek országos szövetségének az elnöke, aki minél előbbi találkozót sürgetett az Olasz Katolikus Cserkészvezetők és Cserkészek Szövetségével (Agesci).

A több mint százhetvenötezer taggal a legnagyobb itáliai cserkészszövetségként ismert Agesci a homoszexualitásról tartott szemináriumot cserkészvezetői számára egy pap és két pszichológus részvételével – tudta meg a La Repubblica napilap online kiadása.

A találkozót követően az Agesci irányelveket fogalmazott meg, amelyek többek között tiltják a coming outot, vagyis azt, hogy a homoszexuális cserkészvezetők felvállalják szexuális identitásukat, mivel ez “zavart okozhat a fiatalokban”. Az Agesci dokumentuma azt is előírta, hogy a meleg fiatalokat a cserkészvezetőnek pszichológushoz kell küldeni a családok értesítésével.

A leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LMBT) olaszországi egyesületei szerint a cserkészszövetség “tudatlan hozzáállása egy lépésre áll a diszkriminációtól”.

A meleg fiatalok családjait tömörítő Famiglie Arcobaleno egyesület nyilvános coming outra invitálta a cserkészeket “az álszentségtől való megszabadulásért”.

Az Agesci nem határolta el magát a dokumentumtól, és a honlapján azt hangsúlyozta, hogy a szeminárium a jelentős kérdésről való közös gondolkodás elindítását szolgálta szakértők bevonásával.

– MTI –