Olajos Péter: Április 1. után is hamisítják a Tokajit

Március 31-e után már kizárólag a kárpát-medencei Tokaj-vidékről származó bor lehet ilyen néven kereskedelmi forgalomban. A tilalom ellenére azonban számos francia boltban továbbra is megtalálható például a Tokay Pinot Gris elnevezésű. A jogsértés ellen Olajos Péter Európai Parlamenti képviselő (MDF) hétfőn felszólalt az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

Olajos Péter emlékeztetett: 13 évvel ezelőtt, az Európai Közösség és Magyarország között létrejött egy bormegállapodás a borelnevezések kölcsönös oltalmáról és ellenőrzéséről. Ennek a megállapodásnak köszönhetően a Tokaj elnevezést kizárólag a Magyarországról és Szlovákia bizonyos részeiről származó borok használhatják.

Akkor, amikor 13 éves átmeneti időszakot biztosított Magyarország a többi termelőnek ahhoz, hogy a Tokay Pinot Gris (Franciaország), a Tocai Italico (Olaszország) és a Tocai Fruilano (Olaszország) helyett más neveket vezessenek be, és új címkéket tervezzenek, rendkívül nagylelkűen járt el – fogalmazott az MDF EP képviselője.

Olajos Péter szerint az, hogy még mindig nem tartja be Franciaország és Olaszorság a megállapodást az “az európai döntéshozók semmibevétele, az európai fogyasztók becsapása, a tagországok egyenlőségének paródiája, a végrehajtói hatalom csődje. Az európai törvényhozás, a Parlament székhelyén, abban a városban, ahol az Európai Bíróság vonatkozó ítéletét meghozta, a mai napon is lehet hamisított Tokajit vásárolni” – mondta a képviselő.Sporthírek