OLAF-jelentés – Tarlós: a főváros is fel tudja függeszteni az utalásokat

Budapest – Ha a magyar kormány felfüggeszti az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) metróberuházásáról szóló jelentése miatt a mintegy húsz milliárd forint utalását, akkor a főváros sem fog utalni – közölte Budapest főpolgármestere hétfő reggel a TV2 Mokka című műsorában.

Tarlós István a Miniszterelnökség vezetője, Lázár János által elmondottakra reagálva – miszerint a 4-es metróprojekthez az idén még 20 milliárd forintot kellene folyósítani a központi büdzséből Budapestnek, ám ennek a kifizetését felfüggesztik – úgy fogalmazott: “nincs akkora baj, túl azon, hogy kicsit kevesebb mint 20 milliárd ez a pénz, de (…), ha a magyar kormány felfüggeszti ennek az utalását, akkor mi sem fogunk tovább utalni, vagyis likvid problémát nem valószínű, hogy a fővárosnak fog a dolog okozni”.

Lázár János a Kossuth Rádió Európai idő című műsorának adott, vasárnap reggel sugárzott interjúban a kifizetés felfüggesztéséről szólva kifejtette, amíg “nincs pont” az OLAF-vizsgálat végén, és amíg nem tisztázódik a felelősség, addig az államháztartási törvény szerint “Magyarország az adófizetők pénzét nem adhatja oda”, miután az ügyben “bűncselekmények sokasága” valószínűsíthető.

Tarlós István hétfőn felhívta a figyelmet arra, hogy egyelőre nincs olyan határozat, ami miatt visszafizetési kötelezettsége lenne az Európai Unió felé Budapestnek illetve Magyarországnak. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a kárenyhítés érdekében meg kell mindent tenni.

– MTI –