Októberben avatja a katolikus egyház az elsõ ausztrál szentet

A római katolikus egyház október közepén avatja szentté az ausztrál Mary MacKillop nõvért, aki ezzel az ország elsõ szentje lesz – jelentette be pénteken XVI. Benedek pápa. Az apácát 1995-ben avatta boldoggá II János Pál pápa, miután hivatalos is elismerte az egyház, hogy a nõvér csodát tett.

XVI. Benedek pápa a bíborosok Vatikánban tartott konzisztóriuma után jelentette be, hogy október 17-é avatják a római katolikus egyház elsõ ausztrál szentjét. Ausztrália vatikáni nagykövete “óriási tisztelgésként” üdvözölte az egyház döntését, amellyel “egy kitûnõ ausztrált, az oktatás területének egyik nagy vezetõjét” tisztelték meg.

Az 1842-ben, Melbourne-ben skót bevándorlók legidõsebb gyermekeként született Mary MacKillop 24 éves volt, amikor iskolát létesített szegény gyerekek számára egy elhagyott istállóban, és megalapította a Szent József nõvérei szerzetesrend, amely az elsõ ausztrál szerzetesrend volt.

Munkásságát azonban többen rossz szemmel nézték, és késõbb igaztalannak ítélt vádak alapján Laurence Sheil püspök kiközösítette. Ezt azonban pár hónappal késõbb visszavonta, és a nõvér a szerzetesrendjét is újraindíthatta, amelyet pár évvel késõbb a pápa is elismert. 67 éves korában bekövetkezett halálakor a rendnek már 750 nõvére volt, és 117 iskolát, valamint árva- és szegényházakat üzemeltett.

A nõvért 1995-ben avatta boldoggá II János Pál pápa, miután hivatalosan is elismerte az egyház, hogy MacKillop csodát tett, amikor 52 évvel halála után meggyógyult egy leukémiában szenvedõ nõt, a hozzá intézett imák hatására. A római katolikus egyház decemberben ismerte el a szentté avatáshoz szükséges második csodáját, amely szerint 1993-ban egy rákbeteget gyógyított meg.

Az elsõ ausztrál szenten kívül egy lengyel, egy spanyol, és két olasz szentet avatnak majd októberben, valamint egy kanadait, aki Quebec elsõ szentje lesz.